Акценти
Начало / Спорт / Последни дни за решаване съдбата на „Спартак”, Общината остава настрана

Последни дни за решаване съдбата на „Спартак”, Общината остава настрана

До 20 юни е отсрочката, която футболният „Спартак” получи от БФС за лицензиране в „Б” група. След този срок повече компромиси няма да бъдат правени и отборът изпада във „В” група или вече няма да съществува. За този крайно песимистичен край се заговори, след като в последния работен ден на миналата седмица шефовете на отбора обявиха, че започват подготовката на документите за фалит. Според последните слухове в Плевен, до 20-ти юни ще се направят финални опити да бъде намерено решение на казуса „Спартак”, пише сайта spartak-pleven.bg.

Сред тези финални опити категорично не попада Община Плевен. Днес кметът проф. Димитър Стойков ясно заяви пред плевенски журналисти, че Общината не може да финансира частно търговско дружество, каквото е футболен клуб „Спартак”. Общината има право да спонсорира младежки и детски спортни прояви, но не и професионални спортни клубове, категоричен беше кметът и поясни, че това е и причината  да не може да изпълни исканията на бизнесмен, който е проявил интерес да спонсорира отбора, но при условие, че Общината поеме минимум половината от разходите.

„Това, което досега се изискваше от Община Плевен, беше направено – предоставихме безвъзмездно стадион „Спартак” и още две помощни игрища, миналата година инвестирахме 300 000 лв.държавни средства. Нито един спортен клуб в Плевен не е получил такава възможност от  Общината”, обясни проф. Стойков. Той каза, че ако „Спартак” беше влязъл в „А” група, щяха да се намерят необходимите 500 000 лв., за да се ремонтира стадиона и да получи лиценз. Кметът не скри, че вече му задават въпроса защо Общината дава толкова много средства за футболния отбор „Спартак”, а другите видове спорт са дискриминирани.

Все пак проф. Стойков подчерта, че окончателното решение не е на кмета, а на Общинския съвет.

Междувременно днес беше отменена първата тренировка на отбора, заради проблемите около клуба. Вместо това футболистите ще се съберат на 19-ти (сряда), когато те и всички обичащи „Спартак”  ще очакват положителна развръзка.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...