Акценти
Начало / Икономика / Десет пъти се е увеличил стокообменът между Румъния и България за последните пет години

Десет пъти се е увеличил стокообменът между Румъния и България за последните пет години

Преди пет години стокообменът между Румъния и България беше около 300-400 млн. евро, а през 2012 г. той вече е 3.5 млрд. евро, тоест увеличението е близо десет пъти за последните пет години – показателен факт колко е важно да се развиват отношенията между Румъния и България. Това каза НП Антон Пакурецу, посланик на Румъния у нас при посещението си днес в Плевен.

Той подчерта, че за развитие на тези добри съседски отношения между двете държави е важно да се работи по съвместни проекти. Такъв проект е газопроводът, който се изгражда между Русе и Гюргево и се очаква да бъде пуснат в експлоатация в началото на 2014 г. Проектът е на стойност 34 млн. евро, като половината от средствата са осигурени по линията на ЕС, а другата част от средствата е разпределена между двете страни. Посланик Пакурецу изтъкна още, че Румъния има интерес от създаване на общ енергиен пазар с България. Така че посоката е към по-голяма интеграция между двете икономики, подчерта НП Антон Пакурецу.

Днес румънският посланик е обсъдил с кмета проф. Димитър Стойков и възможността за съвместни проекти за привличане на повече румънски туристи в Плевен.

„Освен това Плевен е много  важен за сътрудничеството ни по трансграничната програма. Ние сме решени да подготвим проекти, които да бъдат финансирани по тази програма и през следващия програмен период, който започва през 2014 г.”, каза още румънският посланик.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...