Начало / Икономика / Последният срок за данъчните декларации изтича днес

Последният срок за данъчните декларации изтича днес

Крайният срок за подаване на декларации и за плащане на дължимия данък е днес – 2 май, напомнят от Националната агенция по приходите.

От тази година плащането на данъка за довнасяне, посочен в декларациите за облагане на доходите, може да стане и в последния ден. Изискването  е сумата да постъпи по сметката на НАП до края на следващия работен ден.

През миналите години условието беше декларираният данък да постъпи по сметките на НАП до края на деня, в който изтича срокът. Което означаваше, че дължимите суми трябваше да се преведат ден по-рано.

От НАП напомнят, че дължимите суми към бюджета се превеждат по сметката на съответната териториална дирекцията по постоянен адрес. Информация за банковите сметки на териториалните дирекции и офиси може да се намери на сайта на НАП, но днес влизането в него е затруднено.

За улеснение на клиентите на НАП в повечето офиси на агенцията са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите.

За плащане на данък върху доходите на физическите лица при превод от банково гише в офис на НАП не се събират такси.

Плащането на данъчните вноски може да стане и по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета.

През интернет също може да се плати дължимото, но в този случай преводът може да отнеме повече от един ден, предупреждават от НАП.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...