Акценти
Начало / Общество / Посланик Балтажи: България е мост между Украйна и ЕС

Посланик Балтажи: България е мост между Украйна и ЕС

Много е важно сега световната демократична общност, включително и България, да продължат да подкрепят  териториалната цялост на Украйна и нейната европейска интеграция. Това каза днес в Плевен извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България –Миколай Балтажи, след срещата си с областният управител на Плевен Ралица Добрева. Посланик Балтажи е в нашия град по повод утрешните тържества за отбелязване 138-та годишнина от Освобождението на Плевен.

На срещата днес  Миколай Балтажи и Ралица Добрева са обсъдили връзките в областта на бизнеса. Той подчерта, че в момента голяма част от предприятията в Източна Украйна са разрушени, но има десетки украйински компании, които в момента са преустановили  търговските си контактите с Русия и са насочили ресурса си към Азия и Европа, в това число и към България. Възможно сътрудничество между България и Украйно той вижда в областта на туризма, енергетиката и селското стопанство. С въвеждането от 1 януари 2016 г. на задълбочена и всеобхватна зона за търговия с Европейския съюз, ще бъде създадена възможност за сътрудничество между Украйна и България в областта на инвестициите, подчерта украинският посланик. Той посочи, че за деветмесечието на тази година се увеличават българските инвестиции в Украйна и достигат 36 млн.долара.

България е мост между Украйна и Европейския съюз и между Украйна и Балканите, заяви посланик Балтажи. Той изрази увереност, че посещението му в Плевен ще помогне да бъдат възобновени отношенията между Николаевска област и Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...