Акценти
Начало / Общество / Посланикът на Великобритания на среща с ученици в СУ „Христо Ботев“ град Долни Дъбник

Посланикът на Великобритания на среща с ученици в СУ „Христо Ботев“ град Долни Дъбник

Поводът за тази среща е ученичката от XI клас Валери Коничева, която стана победител в конкурса „Посланик за един ден“, организиран от Посолството на Великобритания у нас в партньорство с вицепрезидента Илияна Йотова, други дипломатически мисии в България и представители на неправителствения сектор. Тази инициатива се реализира по повод Международния ден на жената – 8-ми март и цели да постави фокус върху важността на жените в дипломацията, както и върху множество други теми, свързани със силата на личността да постигне положителна промяна в обществото.

В своето есе за конкурса Валери е категорична, че понякога едно действие или един ден са достатъчни да променят света. Нейното послание към всички жени днес е да развиват своя ум и интелект, а не само визията си, да  не следват стереотипите, а да проправят свои пътища в съвременния свят. Призивът „Аз искам да разбия стереотипите за жените!“ е заявена кауза, за която тя приема да се бори, за да постигне желаната промяна.

Валери ще има шанс да изпита усещането какво е да си посланик и как можеш да съдействаш за решаването на значими социални проблеми. Тя е избрана да работи с посланика на Великобритания у нас Нейно превъзходителство Ема Хопкинс и Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти в България.

В рамките на инициативата беше и дискусията на 18-ти февруари, организирана от Асоциацията на европейските журналисти, на тема „Жената в обектива“, където Валери  представи есето си пред ученици, студенти, представители на фондация „Медийна демокрация”, различни организации и медии.

На 21-ви февруари от 10.30 часа посланик Хопкинс ще гостува и в СУ „Христо Ботев“, гр. Долни Дъбник, където в рамките на инициативата ще се проведе дискусия с ученици, които ще имат възможността да изразят своите възгледи по ключови социални въпроси, насочени към жената и нейното място в обществото.

Теми на дискусията ще бъдат: „Жената срещу стереотипите в съвременния свят“, „Жените – лидери или последователи“ и „Инфлуенсърите, които следваме в социалните мрежи“.

Инициативата „Посланик за един ден“ ще приключи със събитие на високо равнище на 7-ми март в София, на което победителките ще бъдат отличени и ще могат да споделят преживяванията си.

Снимка: dnevnik.bg

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...