Начало / Общество / Посланикът на Беларус Александър Лукашевич: Активно ще работим за развитие потенциала на регионалните отношения

Посланикът на Беларус Александър Лукашевич: Активно ще работим за развитие потенциала на регионалните отношения

Извънредният и пълномощен посланик на Република Беларус в България Александър Лукашевич днес беше на еднодневно посещение в Плевен по покана на депутата Васил Антонов, който е председател на Парламентарната група за приятелство България – Беларус. Преди официалните срещи с кмета на Плевен и с областния управител на област Плевен Н.Пр. Александър Лукашевич  отговори на няколко журналистически въпроса за отношенията между Беларус и България.

– Г-н Посланик, посещението ви в Плевен е само ден преди да се навършат 27 години от установяване на дипломатически отношения между България и Беларус. Как оценявате тези отношения?

– Оценката ми е положителна. Преди всичко добре се развиват отношенията по линията на парламентите на двете страни. През 2018 г. имаше няколко визити в Беларус по линията на Парламентарната група за приятелство България – Беларус и по линията на Парламента. Активно участие взеха Васил Антонов, като председател на Групата за приятелство и Петър Кънев, оглавяващ Комисията по икономика. В този аспект има положителна тенденция в развитието на отношенията. Надяваме се, че във възходяща линия ще се развиват и в други сфери.

– Какъв е стокообменът между двете страни за последната година?

– През миналата година, по наши данни, стокооборотът е бил 113 млн. долара, като ръстът в сравнение с 2017 г. е 101.3 процента. За да постигнем по-добри резултати, нашите усилия през тази година ще бъдат насочени към развитие на търговско-икономическите отношения.

Политическото сътрудничество също се развива постепенно. До края на тази година планираме няколко срещи на високо ниво, които в момента се съгласуват.

– Какви са перспективите за развитие на сътрудничество на регионално ниво?

– За времето на установяването на дипломатическите отношения вече има 40 сключени договори между градове от България и Беларус. Активно ще работим да възродим или да усилим тези отношения, защото в тях виждаме голям потенциал. България е член на Европейския съюз, Беларус на Евразийския съюз и сътрудничеството между побратимените градове може да способства за развитието на бизнеса. Съществуващите известни проблеми между тези икономически кръгове, могат да бъдат преодолени със създаването на съвместни предприятия на територията на България или Беларус. У нас има свободна икономическа зона и това би могло да бъде интересно за българските бизнесмени. За известно време двете страни се изгубиха от погледа си, докато уреждаха членството си в тези икономически структури, но сега вече могат да обърнат повече внимание една на друга.

Конкретно за Плевен ще съм радостен, ако представители на местния бизнес участват в икономическите форуми, които се провеждат в Беларус. Не бихме отказали, ако Плевен бъде домакин на среща на Асоциацията на побратимените градове от България и Беларус. В момента работим за организирането на такава среща между ръководители на побратимени градове от двете страни. За последен път такава среща е проведена през 2004 г. в Бургас.

При посрещането Васил Антонов подари на посланик Александър Лукашевич графика на плевенския художник Валери Петров, изобразяваща един от символите на Плевен – Мавзолея. От своя страна беларуският посланик подари на Васил Антонов статуетка на зубър – животното, символ на тяхната страна заедно с брезите.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...