Акценти
Начало / Общество / Посещение на местата за памет на жертвите на тоталитаризма организират от център „Евгений Босилков” – Белене

Посещение на местата за памет на жертвите на тоталитаризма организират от център „Евгений Босилков” – Белене

Поредица от инициативи под мотото „Всички за един, един за всички” организират от Културния център “Евгений Босилков” в Белене по повод Деня за почит на жертвите на тоталитарните режими. Те ще се проведат от 23 август до 9 септември тази година. В този период от Център „Евгений Босилков” организират посещение на местата за памет в страната – Гонда вода и св. Никола – място на концлагера от 1941 до 1943 г., село Покрован – място на клането през 1913 г., църква Св. Неделя и Мемориала за жертвите на комунизма пред НДК,  град Самоков, местността Черна Скала – място за масови убийства,  град Лом, откъдето тръгват за лагерите на смъртта българските евреи, град Ловеч –  място на концлагера от 1959 г. до 1962 г., село Ястребино – място където през 1943 г. са разстреляни невинни деца, град Белене, родното място на монсеньор Босилков и място за концлагер от 1949 г. до 1989 г.

В периода от 23 август до 9 септември ще бъде организирано четене на книги за тоталитарните режими и жертвите им. В светилището на Евгений Босилков има отворена библиотека с повече от 300 книги, посветени на темата и те са на разположение на всички.

В светилището на Евгений Босилков ще бъде подредена изложба “Евгений Босилков и мъчениците на XX век” със снимки и документални материали на български, френски и италиански език.

Инициативите ще завършат на 9 септември с концерт на Плевенската филхармония и Общински хор „Гена Димитрова”. В Светилището на Евгений Босилков те ще изпълнят „Реквием” от Моцарт.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...