Акценти
Начало / Култура / Поредно ценно дарение за читалище „Съгласие” в навечерието на юбилея му

Поредно ценно дарение за читалище „Съгласие” в навечерието на юбилея му

В навечерието на 150-годишния юбилей читалище „Съгласие” получи поредното ценно дарение. То е предоставено от наследниците на Нестор Марков –основателят на най-старото читалище в региона, съобщиха от читалище „Съгласие”.

Дарението е предоставено от проф. д-р Светослав Марков от рода на Нестор Марков, авторката на книгата за Нестор Марков Мария Ловджиева и Марио Марков – също от потомците на Нестор Марков. Те са предали на плевенското читалище издания от проф. Мария Младенова, а именно: подвързани годишнини на списание „Читалище” от 1911 до 1934 г. от личния архив на Ячо Хлебаров; издания  на Националния музей по образованието в Габрово, двутомният сборник „Мултикултурният човек”  в чест на проф. Камен Гаренов (отец Петър Гарена) и др.

Интерес представлява брой на сп. „За буквите” от миналата година, с обширна статия за създателя на читалище „Съгласие 1869” Нестор Марков.

Тримата гости са провели и среща с плевенчанката Мария Антонова – автор на статия в стария сборник за НЧ „Съгласие 1869”, посветен на 100-годишнината му, свързана с отзвук за читалището в старопечатни и стари издания. В момента тя е над 90-годишна и е споделила свои спомени от работата си като историк в РИМ – Плевен.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...