Начало / Общество / Помпената станция в Гулянци аварира – търсят спешно решение на проблема

Помпената станция в Гулянци аварира – търсят спешно решение на проблема

помпена станция Гулянци

Помпената станция на „Напоителни системи” АД в местността „Карабоаз” (община Гулянци) е напълно неизползваема, информират от пресцентъра на Областната администрация в Плевен. Това стана ясно при проверка на съоръженията според изискванията на обявената от областния управител втора степен на готовност за защита от наводнения. Илиян Йончев и началникът на ОУПБЗН комисар Емил Маринов посетиха помпената станция, за да се търси решение на проблема. Помпената станция е изградена за отводняване на земеделски земи от подпочвени води при високо ниво на река Дунав.

Проверката установи, че и трите помпи не работят. Електрическият двигател на една от тях, която е използвана допреди дни, е изгорял във вторник. Той е произведен през 1934 г в Германия от „GARDE LAHMEYER” и е трифазен асинхронен с мощност 140 кW, 725 об/мин, като на него е монтирана помпа с дебит 1 200 литра в секунда. Областният управител и комисар Маринов проведоха разговори с различни ведомства и фирми за намиране на двигател с подобни параметри. Другите аварирали помпи ще се демонтират и ще бъдат изпратени за ремонт в Пловдив.

Коментират се и възможностите за възстановяване на съществуващите резервни мощности. Повиканите спешно специалисти снощи са успели да пуснат единия от техните двигатели, но трябва да се възстанови нарушената проводимост на тръбите им. Създава се организация и за почистване на отводнителните канали, които са обрасли с растителност, за което ще се разчита на помощ от община Гулянци и от местни арендатори.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...