Акценти
Начало / Крими / Помагач на телефонни измами е предаден на съда в Плевен

Помагач на телефонни измами е предаден на съда в Плевен

Районна прокуратура – Плевен е предала на съда Г.Л., с обвинение, че е помагал при извършването на телефонни измами. Според обвинението, като помагач в съучастие с неустановено лице, той е успял да измами две жени от Пордим и с това им причинил имотна вреда в размер на общо 5 751 лева.

На 24.09.2017 г., възбудил и поддържал заблуждение у 61-годишна жена, за това, че ще съдейства за по – лесно залавяне на участници в престъпна група. Успял да измъкне от жената общо 3 589лв. – златни накити  и 2 300 лв.

На 25.09.2017 г., в капана му попаднала 79-годишна жена. Тя била подведена, че изпълнява нарежданията на прокурор, за да бъдат хванати престъпници. От нея обвиняемият успял да вземе 2 162 лева. Престъпление по чл. 209, вр. чл. 26, вр. чл. 20 от НК.

По мобилния телефон с обвиняемия се свързало неустановено лице, което се представило за „Христо“ и му предложило да участва в извършване на телефонни измами като му било разяснено, че следва да получава сумите от измамените лица. Обвиняемият не се срещнал лично с организатора на престъпната схема, а получавал указания по телефон.  Така на 24 и на 25.09.2017 г. получил обаждане да отиде до гр. Пордим и от определени места да вземе оставените от измамените хора вещи. Парите и вещите занесъл на указано по телефона място, като съгласно уговорката задържал за себе си определена част от сумата.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...