Начало / Общество / Полицията с препоръки за празнуващите студенти на 8 декември

Полицията с препоръки за празнуващите студенти на 8 декември

Тази година 8 декември е в неделя, което предполага по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно в началото на работната седмица. Времето създава прекрасни условия за комбиниране на студентски празник и с Никулден на 6 декември.
Времето през последните дни показа, че е вече зима. Започнаха снеговалежи, а на повечето места валят дъждове, като нерядко се образуват и аквапланинги, температурите особено рано сутрин и късно вечер са ниски, има поледици, падат слани и мъгли. Усойните места в планините и в районите с пресечен релеф са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.
Студентският празник е особено преживяване особено за първокурсниците. За да бъде празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва всички  празнуващите студенти да планират пътуването си така, че да не ограничат нито една от възможностите за забавление. Препоръчват да се пътува с обществен транспорт до мястото на празненството. Ако няма да ползват обществен транспорт обаче, по-добре е си намерят шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантират, че той няма да пие алкохол. От Полицията напомнят младежите да не забравят личните си документи и свидетелството за управление на МПС, както и задължителните документи за автомобила и тези за платена застраховка и пътна такса. Да тръгват на път само с изправен автомобил с подходящи за зимните условия гуми. Да се провери антифриза, маслото и спирачната течност. Да не се забравя и напълно оборудваната аптечка. За спокойното пътуване е важно да се тръгва на път с пълен резервоар и незамръзваща течност за чистачки, задължително в багажника се слагат вериги за сняг и подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка. Не е излишно да се сложи и едно одеяло при багажа.

Важно е зад волана да седне най-опитният водач. Който ще шофира на връщане, нека не пие алкохол. Ако е един от празнуващите, може да поемете разходите му в замяна, съветват полицаите.

Бъдете разумни на пътя и не се увличайте в гонки и в каране с висока скорост. Преди потегляне не забравяйте да сложите коланите си, дори и седящите на задната седалка.

Отдел „Пътна полиция“,
Главна дирекция „Национална полиция”

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...