Акценти
Начало / Общество / Полицията със засилени мерки по време на абитуриентските балове

Полицията със засилени мерки по време на абитуриентските балове

ОДМВР – Плевен предприема всички необходими мерки за недопускане  на инциденти и пътнотранспортни произшествия по време на абитуриентските балове, съобщават от плевенската полиция. Традиционно са проведени срещи с училищни ръководства и органи на местното самоуправление и местната администрация за координиране на действията и планиране на съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността па движението по пътищата. Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите около учебните заведения където ще се събират автомобили, с които ще бъдат извозвани абитуриентите, маршрутите на тяхното придвижване и местата, в които ще се провеждат балове и тържествени чествания. Извършени са съвместни проверки с РС ПБЗН, ОДБХ – Плевен и РЗИ – Плевен в увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други), където ще се организират младежки празненства. Специално внимание е обърнато на пропускателния режим, с цел недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества или техни аналози, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Проверено е състоянието на пожарната и аварийната безопасност на обектите, качеството на предлаганите хранителни стоки.  Взети са необходимите мерки и по отношение на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места.

От „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен ще продължат да следят за стриктното спазване на правилата за движение, с цел недопускане на тежки пътни инциденти и опазване живота и здравите на завършващите и техните близки.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва абитуриентите да си осигурят шофьор за бала и след него, и да не се изкушават да сядат зад волана, ако са пили.   При нужда да звънят на телефон 112 или да отидат в най-близкото районно управление

От полицията напомнят, че от тази година са в сила изменения и допълнения в Закона за движението по пътищата и голяма част от тях касаят управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили.

 За собствената им безопасност, абитуриентите е важно да не позволяват рисковото поведение на своите приятели, което ги поставя  в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на  абитуриентскя  бал. Бъдете емоционални, но се контролирайте, еуфорията не може да скрие опасностите на пътя, предупреждават от полицията. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Не прекалявай с алкохола по време на бала, а ако ще шофираш, не пий алкохол, апелират от МВР Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...