Акценти
Начало / Общество / Полицейска акция “Ваканция!” стартира на 1 юни

Полицейска акция “Ваканция!” стартира на 1 юни

полицай

За ограничаване на причините за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция от 1 юни стартира полицейска акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя!”.

Предвижда се засилено полицейското присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година.  Като акцентът ще е върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения и даването на предимство на пешеходците.

В Деня на детето служители на пътна полиция ще осигуряват безопасно преминаване през пешеходните пътеки на оживени кръстовища.
В рамките на акцията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” са планирани кратки беседи с ученици от 5 до 11 клас.

Предвиден е и засилен контрол върху водачите на автобуси, с които ще се провеждат обичайните екскурзии в края на учебната година.

Ще бъде завишен контролът по отношение на неправомерното управление на мотопеди от неправоспособни водачи, в това число малолетни и непълнолетни, в малките населени места, както и в курортните комплекси.
Като превантивна мярка , при връчване на свидетелства за управление на нови водачи, задължително ще се включва и темата за ефекта от ползването на обезопасителните колани и системи за превозване на деца, на защитните каски, както и за налаганите санкции за нарушения на водачите и пътниците.

Статистиката показва, че именно неизползването на предпазни колани и специалните столчета за деца са причина за високия травматизъм при децата при автопроизшествия. През миналата лятна ваканция  в страната са загинали 14 деца, а ранените са 500.

Сред причините за пътния травматизъм при децата е и агресивното поведение на водачите, както и неспазването на скоростните режими в населените места.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...