Акценти
Начало / Общество / Полицаи и магистрати ще се обучават по проект за домашното насилие

Полицаи и магистрати ще се обучават по проект за домашното насилие

център отворени врати

80 магистрати ще бъдат включени в проекта „Обединени за справедливост”, който е свързан с домашното насилие. Това обявиха на пресконференция в клуба на БТА Златка Мачева – председател на Управителния съвет на Сдружение „Център отворена врата“ и Ивелина Колева – психолог в Центъра. В проекта са включени три града – Плевен, Велико Търново и София, като в тях трябва да бъде изградена мрежа за сигурност и ефективна защита срещу домашното насилие и насилието, основано на пола. Реализацията на проекта е възможна благодарение на подписан през февруари договор с Министерството на правосъдието, а в избора на градове няма нищо случайно, обясниха още представителите на Центъра. В Плевен вече има добра изградена мрежа за работа с насилници, а в София има не само такава мрежа, а и наистина добре подготвени магистрати, които могат да предадат своя опит. Във Велико Търново тепърва ще се изготвя такава мрежа и именно затова е избран този град. Чрез опита, натрупан в Плевен и София, се очаква добрите резултати да бъдат приложени и в старата столица.

В рамките на проекта ще бъдат проведени няколко обучителни семинара, които ще бъдат последвани от посещения в кризисни центрове и запознаване с реалната ситуация там. Освен магистратите, в обученията ще се включат и полицейски служители, които често са първите, които се сблъскват с домашното насилие.

Златка Мачева уточни, че от съществено значение ще бъде програмата за работа с насилници, да заработи и във Велико Търново. Тя се прилага успешно в Плевен вече 6 години и досега не е имало случай на рецидив. 18 месеца е максималният срок, в който се работи с извършителите на домашно насилие, а отпуснатите средства, в рамките на проекта, са в размер на 79 хил. лв.. Новият елемент ще бъде провеждането на групова терапия, която не е било възможно да се осъществи до този момент.

Притеснителният факт за представителите на Центъра е свързан с тенденцията за увеличаване на броя на случаи на домашно насилие. За изминалата година постъпилите сигнали за домашно насилие са били 78, но все още много хора смятат, че могат сами да се справят с проблема.

Сред основните причини за проява на домашно насилие са: стресът, социалният живот, финансовата нестабилност, алкохолът, ревността и т.н. Ивелина Колева обаче беше категорична, че причините винаги са комплексни и не може да се говори за един конкретен проблем, който да отключи подобно поведение. За съжаление, почти винаги потърпевши са децата, тъй като дори ставайки свидетели на домашно насилване, те самите преживяват такова.

Сигнали за домашно насилие могат да се подават на горещия телефон на Център „Отворена врата“ – Плевен: 064/846 713.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...