Начало / Общество / За час полицаи блокираха тази вечер главния път Плевен-Русе /галерия/

За час полицаи блокираха тази вечер главния път Плевен-Русе /галерия/

Малко преди 18 часа стотици служители на полицията от всички районни управление в област Плевен блокираха в знак на протест главния път Плевен-Русе. Мълчаливо, пушейки, мъжете излязоха на пътя и спряха движението за близо час. Към протеста им се присъединиха техни колеги от затвора, от охрана на съдебната власт, от полицейските управления от Свищов, Велико Търново, Ловеч.

Протестът на полицаите е заради измененията, предвидени в проектозакона за Бюджет 2016, които водят до големи рестрикции спрямо служетилете на сектор „Сигурност”, каза Лукан Лазарски от синдикален алианс „Сигурност” на МВР. Той изброи намаляването на обезщетението при пенсиониране от 20 на 10 брутни заплати, намаляването на годишния платен отпуск от 30 на 20 дни, както и намаляване на порциона за храна до 80 лв. на месец. Отнема им се също правото за ползване на градски транспорт при изпълнение на служебните задължения.

IMG_4635лукан лазарски

Тези промени ще принудят много хора да напуснат системата, категорични са протестиращите. Само за последния месец напусналите системата на МВР в цялата страна са 980, а при нормални обстоятелства за цяла година напусналите са между 1000 и 1200, посочи Лазарски. По думите му в сектор „Охранителна полиция”  в Плевен в момента има голяма нужда от служители. „Има районни управления, в които вече няма служители на патрулно-постова дейност и се наложи  командироване на служители от сектор КАТ и от групата за охрана на масови мероприятия, за да дават патрул в тези населени места”, обясни синдикалистът. Той даде за пример и патрулът в Първо РУ на МВР в Плевен, където от 30 човека са останали само 12.

Исканията на протестиращите са категорични – да бъдат отменени предвидените промени в проектозакона за Бюджет 2016. Намерението им е да продължат с едночасовите блокади на пътя всеки ден, докато постигнат исканията си. В неделя е предвиден национален протест  в София.

Докато траеше блокадата се образуваха дълги колони от леки коли и тирове и в двете посоки. но шофьорите изчакаха търпеливо пътят да бъде освободен и коментираха, че подкрепят протеста на полицаите.

IMG_4639протест полицаи

IMG_4647колона коли

IMG_4654коли протест

IMG_4661знаме

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...