Акценти
Начало / Общество / Политики за подобряване на жилищните условия ще създава коалиция на НПО

Политики за подобряване на жилищните условия ще създава коалиция на НПО

фонд читалища

Неправителствени организации от страната ще се обединят в една коалиция, чиято цел ще е подобряване на жилищните условия на социално слабите групи в страната. Това обяви на пресконференция днес Даниела Димитрова от Плевенски обществен фонд „Читалища”, който е партньор на фондация „Подслон за човечеството”/Хабитат България в създаването на тази коалиция. Другите партньорски организации са Клуб на НСО – Търговище и „Амала-приятели” в Дупница. Учредителният форум на бъдещата коалиция ще е на 23 и 24 януари в София.

Коалицията се създава по проект „Достоен дом” и целта й е да засили ролята на гражданските организации при вземане на решения в областта на социалната жилищна политика. Част от правенето на политики за подобряване на жилищните условия ще е мониторинг над принципа на предоставяне на общински жилища и върху това как те се стопанисват, обясни Даниела Димитрова.

В коалицията ще бъдат привлечени и други неправителствени организации, бизнес организации, държавни институтции, учебни заведения, медии, които в рамките на проекта, който е с продължителност една година, ще работят заедно за подобряване на социалната жилищна политика в страната.

Димитрова цитира статистика на Световната банка, според която повече от 18% от българите, което е три пъти повече в сравнение със страните в Европа, имат сериозни проблеми с основното жилище, като течащ покрив, наличие на влага, лоша изолация на врати и прозорци. 15.6% от българските домакинства нямат баня, а 26.2% все още имат единствено външна тоалетна.

Въпреки съществуването на тези неприемливи условия за живот в България, местните и национални политики в подкрепа на подобряването им не са добре развити, подчерта Даниела Димитрова. А правенето на политики, е много по-важно от помощ „на парче”, категорична е тя, визирайки доскорошния опит на  фонд „Читалища” в подкрепа на социално слаби семейства да подобрят жилищната си среда. Със съдействието на Хабитат България фондът предостави възможност за безвъзмезден заем в размер между 300 и 500 лв., с който да бъдат извършени спешни ремонти на покриви, прозорци, бани в единствените жилища на домакинствата. От възможността са се възползвали 300 семейства основно от община Плевен. За съжаление от отпуснатите 20 000 лева повече от 6 000 лв. не са върнати и не са употребени по предназначение, каза Димитрова. Затова програмата тази година няма да бъде изпълнявана. Със създаването на коалицията Даниела Димитрова се надява да почерпят опит, който да им помогне по-успешно да прилагат тази възможност за безлихвено кредитиране за подобряване на жилищните условия.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...