Начало / Общество / Поклоннически пешеходен поход „Светият път” ще мине през община Плевен

Поклоннически пешеходен поход „Светият път” ще мине през община Плевен

През 2019г. се навършват 550г. от връщане мощите на св.Йоан Рилски от Търновград в Рилската света обител. Чудодейните мощи на свети Йоан Рилски в миналото са пренасяни и пребивавали в София, Естергом /Унгария/, Търново, за да бъдат върнати през 1469г. в Рилския манастир. Българският поклоннически маршрут по пътя на пренасяне на мощите на светеца от Велико Търново до Рилската обител преминава през общините Велико Търново, Павликени, Свищов,  Левски,  Белене, Никопол, Плевен, Долни Дъбник, Луковит, Роман, Мездра, Враца, Своге, Нови Искър, София, Перник, Радомир, Дупница, Бобошево, Рила.

Тази година поклонническият пешеходен поход ще премине през  територията на община Плевен, като в периода 8-11 юли ще прекоси селата Мечка, Коиловци, Върбица, Брестовец и Тодорово.

Организатор на събитието е Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, гр.Велико Търново и туристическо дружество „Академик–ВТУ”, гр.Велико Търново. Съорганизатор на събитието за Община Плевен е Общинският туристически информационен център.

 За участие и получаване на повече информация за отделните етапи на поклонническия пешеходен поход ”Светият път”, може да се посети интернет страницата: https//holypath.eu

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...