Акценти
Начало / Общество / Поклонихме се пред героите на Свободата

Поклонихме се пред героите на Свободата

Хиляди плевенчани почетоха днес паметта на загиналите за свободата на България и оставиха цвете край вечния огън в параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Малки и големи сведоха глава в знак на признателност към героите.

Официалното честване на 3 март започна с издигане на националния трибагреник пред сградата на Община Плевен. След това плевенският митрополит Игнатий заедно със свещеници от храмовете в града отслужиха панихида в памет на загиналите за Освобождението на България.

В речта си пред гостите на града и плевенчаните кметът проф. Димитър Стойков подчерта, че на свободата живота си посветиха най-достойните синове на отечеството – за да възкресят вярата, силата и гордостта на народа. Кметът припомни подвига на българските опълченци, хилядите руски, румънски, украински, беларуски, финландски, полски и молдовски воини, изпълнили с доблест върховния си човешки дълг – да поправят една вековна неправда. Хиляди от тях останаха завинаги в българската земя, която геройски бранеха.

„Свободата на България не бе дар, защото народът ни никога не се пречупи и не стана роб. Душата му бе винаги свободна, а главата – изправена. Робски народ не би запазил своята вяра, род и език, не би извървял своя велик път към бунта.

Всички ние трябва да съхраним днес България чиста и свята, каквато я видя Левски. Аз вярвам в мъдростта на българския народ и съм убеден, че воден от уроците на историята, той ще направи така, че България да продължи успешно напред и ще се вслуша в думите на Апостола: От нас зависи да бъдем равноправни на другите европейски народи!”, заключи проф. Стойков.

Венци и цветя бяха поднесени от името на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, на политически партии, държавни и местни институции, училища и организации. Сред множеството имаше и придружени от родители, баби и дядовци, малки плевенчани, дошли да оставят цвете в знак на признателност.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...