Начало / Общество / Поклонение в памет на жертвите на тоталитарния режим провеждат днес в Белене

Поклонение в памет на жертвите на тоталитарния режим провеждат днес в Белене

27-то национално поклонение на остров Персин в Белене ще се проведе днес от 11:00 часа. То ще протече под надслов „Песента на свободата“. Организатори на събитието са Фондация „Остров Белене”, Културен център „Евгений Босилков” и Съюза на репресираните.

Ежегодното поклонение се организира в памет на всички невинни жертви на тоталитарните режими на XX век. Тази година участие в него ще вземе и президентът на Република България Росен Плевнелиев. Очакват се да присъстват още министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, евродепутати, областният управител на Плевен Ралица Добрева.

Програмата включва откриване на поклонението в 11:00 часа с песни, стихове и спомени за свободата, последвани от изказвания. В 12:00 часа участниците ще отправят обща молитва и поклон в памет на жертвите, а след това ще бъде направена символична първа копка на парк–мемориала на острова. По време на поклонението ще бъде обявена и национална дарителска кампания.

Пътят от град Белене до Втори обект на лагера е около 30 мин. и това налага по-ранното пристигане на участниците в града. Ще има организиран автобусен транспорт от входа към острова до Втори обект. Тъй като достъпът към острова е с пропускателен режим, участниците не трябва да забравят документа си за самоличност.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...