Акценти
Начало / Култура / Показват в Плевен филма, отличен с наградата за кино  ЛУКС 2018 на ЕП

Показват в Плевен филма, отличен с наградата за кино  ЛУКС 2018 на ЕП

От 30 ноември до 12 декември ще се проведат традиционните „Филмови дни ЛУКС“, по време на които ще бъдат излъчени трите филма финалисти за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент. Българската публика за поредна година ще има възможността да види три вълнуващи продукции, които попадат в сърцето на европейския обществен дебат и помагат за отбелязването на универсалния обхват на европейските ценности. Стикс“, „Другата страна на всичко“ и „Жена на война“ ще бъдат излъчени в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора. Организатори са Бюрото на ЕП в България и Международният филмов фестивал София филм фест.

В Плевен ще бъде прожектиран филмът „Жена на войната”, който тази година спечели наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент. Прожекцията ще е на 5 декември, от 19 часа в кино „Арена“ в Панорама мол Плевен.

Входът за прожекцията е свободен. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.

Носителят на наградата „ЛУКС“ беше обявен на специална церемония на 14 ноември в Страсбург. Филмът „Жена на война“ на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон разказва за независима 50-годишна жена, която под прикритието на спокойното ежедневие води двойствен живот като страстна защитничка на околната среда. Хала еднолично е обявила война на местната алуминиева промишленост. Действията ѝ стават все по-смели, от дребен вандализъм до откровен промишлен саботаж, и тя успява да прекъсне преговорите, водени от исландското правителство за изграждане на нова топилна пещ за алуминий в планинския регион. Хала планира най-голямата си и смела операция до момента, когато получава неочаквано писмо, което променя всичко. С втория си пълнометражен филм Бенедикт Ерлингсон изследва първичната връзка между човека и природата в един все по-глобализиращ се и индустриализиран свят. Ерлингсон „разказва модерна приказка за Давид от женски пол, който се бори срещу Голиат, въплътен от правителството и промишлеността на нейната държава“ (Hollywood Reporter)

Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.  Всяка година Европейският парламент организира филмови дни ЛУКС, които представят финалистите в конкурсната програма. Всяка година филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...