Начало / Политика / Позиция на групата общински съветници от ПП ГЕРБ в ОС – Плевен

Позиция на групата общински съветници от ПП ГЕРБ в ОС – Плевен

На  2 март 2020 г. групата общински съветници от ПП ГЕРБ в ОС – Плевен даде пресконференция във връзка с направените промени в Бюджета на Община Плевен. Тя обаче, не беше отразена от плевенските медии, по необясними за нас причини.

Ние, общинските съветници от ГЕРБ в Общински съвет – Плевен считаме, че сме длъжни да информираме плевенската общественост за мотивите си за направените от нас промени в бюджета на Община Плевен за 2020 г., предложен от Кмета на Общината и неговата администрация.

Ето и нашата позиция:

  1. За да бъдем по-обективни в предложенията и решението си по отношение на бюджета, изискахме справки за всички постъпили предложения от граждани за включване на обекти в Инвестиционната програма, както и тези от страна на културни институти и културни организации за включване в Културния календар.
  2. Предложените от нас промени в Инвестиционната програма бяха по искане на граждани, присъствали на публичното обсъждане на бюджета, на база направени вече от Общинска администрация количествено-стойностни сметки, (което означава, че те нееднократно са били предлагани от гражданите, живущи на въпросните улици). Става въпрос за улица „Раковски“ 57, където, всъщност, дори няма очертана улица и за ул. „Патриарх Евтимий“, на която се намира у-ще „Патриарх Евтимий“, която не е ремонтирана, откакто съществува. По отношение на тракторите и багерите, допълнени към Инвестиционната програма, предложенията се отнасят до големи села, отдалечени от други, които вече имат такава техника – с. Ясен и с. Брестовец.
  3. По отношение на истерията около намаляването на общинското субсидиране на ДТК „Иван Радоев“ и „съсипването“ на културата в Община Плевен, трябва да се знае следното:
  • Община Плевен, и с намалението от 70 000 лв., продължава да дава най-голямата сума за дофинансиране на дейността на театъра си – 125 000 лв. За сравнение, общини като Бургас, Русе и Пловдив предоставят, съответно, между 110 и 120 хиляди, при това целево, докато Община Плевен не залага някакви конкретни цели за дофинансирането. Трябва да се отбележи и фактът, че общинската субсидия не предполага закупуване на материални активи, като бусове и автомобили, или ремонтни дейности, а подпомагане на дейност. Друг факт е, че няма никаква отчетност за изразходването на средствата, предоставени от Общината.
  • Изобщо не става дума за прехвърляне на средства от култура за подпомагане на спортни клубове. Всичко, писано по този въпрос в пресата, е плод на нечии фантазии.
  • Сумата по Културния календар на Общината остава непроменена, така че не е накърнен интереса на нито една културна организация, дори е допълнен още един фестивал по наше предложение – Международният фестивал „Акордиомания“.
  • Сумата от 70 000 лв. от намаляването на общинската субсидия за театъра, заедно със суми от други функции – Озеленяване, Други дейности по опазване на околната среда, Безопасност на движението и Резерв – общо 228 000 лв. отиват за всички малки населени места от Общината със собствен бюджет, за да се разпределят за осветление, поддръжка на улици, озеленяване и чистота. Това е 10%-но увеличение на заложената за тях сума, по предложение на кметове на тези населени места. Все пак трябва да се обърне внимание и на тамошните жители, чиито искания рядко биват чути.

В заключение, когато става въпрос за разпределянето на бюджета, обективно трябва да се разглеждат нуждите и приоритетите в различните сфери на дейност и да се отчитат интересите на гражданите както в големия град, така и в малките населени места. Осъзнаваме, че никак не е лесно всички желания да бъдат удовлетворени, но се водим единствено от чувството си за справедливост.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...