Акценти
Начало / Култура / Поетесата Весела Димова създаде дуетна стихосбирка с доц. д-р Сергей Илиев

Поетесата Весела Димова създаде дуетна стихосбирка с доц. д-р Сергей Илиев

Vjarata_v_teb-koritza-1

Поетесата Весела Димова създаде дуетна стихосбирка с доц. д-р Сергей Илиев. Книгата се нарича „Вярата в теб” и ще бъде представена пред публика на 21 февруари от 18 часа в хотел „Ростов”.

Двамата автори са приятели от 30 години – от първи курс по медицина. И от толкова време си разменят нещо като писма в стихове, разказа за infopleven поетесата. Първите разменени помежду им поетични послания са от 1983 г. – написани на пишеща машина или на листове от тетрадки за лекции.

Доц. Илиев и проф. д-р Славчо Томов, съпруг на поетесата Весела Димова и настоящ ректор на Медицинския университет в Плевен, са най-добри приятели. Назад във времето те са и музикален дует – пеят и свирят на китари, като се допълват чудесно. „Ние двамата със Серго пък бяхме поетичен дует: интересна мисъл, чувство, експлозивна емоция, откритие, мъдрост, споделени от единия, предизвикваха (и все още предизвикват!) отговор от другия. В тези въпроси и отговори мъжкото и женското начало не се противопоставят, а се допълват и живеят в нежна хармония”, споделя Димова.

Между написването на някои от публикуваните стихове, мисли, притчи, въпроси и отговори има разлика от минути или часове. Между други разликата е 30 години. „През далечната 1983 г. Серго ме попита: „Ти можеш ли да спреш неуловимото?“ Отговорих му чак през 2012 г. Как? Ще прочете на стр. 157-161 в книгата”, пали читателското любопитство Весела Димова.

Идеята за обща книга идва от доц. Емилияна Конова – приятелка на Весела Димова и управител на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина ”Св. Елисавета”, която малко хора знаят, че също пише стихове. По нейно настояване, след двегодишно колебание от страна на доц. Илиев, той решава да се представи пред публика. Поетичният дует се заявява на рождения ден на Весела Димова – 7 юни 2013 г., когато доц. Конова и приятели организират „Вечер на щастието”.

Зареден с експлозивната емоция от срещата с публиката, доц. Илиев е убеден, че проектът с Весела Димова трябва да се роди. Поетичният диалог между двамата не спира и книгата е готова – като специален подарък за 50-годишния юбилей на поета.

Творбата е сътворена тайно от Весела Димова, която има зад гърба си вече 12 поетични книги, а издаването й е дело на четирима приятели. Изненадата е опазена до рождената дата 22 декември 2013 г., когато се разкрива. На юбилейната вечер е поднесен като подарък първият екземпляр на „Вярата в теб“, опакован в огромен кашон, и в още няколко по-малки, тип „матрьошки“.

Каква прекрасна история за приятелството, което е вечно. Нали?

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...