Акценти
Начало / Общество / Под патронажа на министър Каракачанов ще преминат честванията на 102 годишнината от Дойранската епопея

Под патронажа на министър Каракачанов ще преминат честванията на 102 годишнината от Дойранската епопея

Тази неделя в Плевен тържествено ще бъде отбелязана 102-та годишнина от Дойранската епопея. Пред новосъздадения паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад „Свобода”, от 11 часа, ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите 2 606 офицери и войници от славната Плевенска дивизия.

Честванията ще преминат под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Той ще отличи за народополезната и патриотичната дейност по създаването на младежки гвардейски отряди и оркестри д-р Денислава Ангелова – Председател на Асоциация „Докосни дъгата“ и на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“. Над 400 младежи от V-ти до  XI-ти клас  са ангажирани  с дейността на 11 гвардейски отряда и 3 гвардейски оркестъра в цялата страна, включително и Плевен.

Ще бъдат наградени Ваня Дражева – Директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ и Димитър Митев – Директор на СУ „Иван Вазов“, Таня Цветанова – Ръководител на Втори ученически гвардейски отряд при ОУ „Д-р Петър Берон“ и Красимир Янкулов – Ръководител на Първи ученически гвардейски оркестър при СУ „Иван Вазов“.

Събитието ще завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност.

Близо 100 годишна е сагата с увековечаване смелостта , находчивостта и военния гений на генерал Владимир Вазов и неговите воини. Докато в навечерието на Празника на Сухопътни войски през 2019 година / на мястото на паметника на съветската армия /на площад „Свобода“ е открит паметника на 9-а пехотна плевенска дивизия , благодарение усилията на Сдружение „Героите  на Дойран“, съпричастността на Министерство на отбраната и обществеността. Авторският екип – арх. Анатолий Христов, инж. Милчо Илиев и скулптора Борис Борисов, изгражда композиция от пет скулптурни фигури . Доминираща е фигурата на генерал Владимир Вазов. Около постамента са четирите войнишки фигури, символиращи воините от дивизията, участвали в Балканската, Сръбско-българската,  Първата и Втората световна война.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...