Акценти
Начало / Образование / Под звуците на химна на Кирил и Методий празнуваха 24 май в Долни Дъбник

Под звуците на химна на Кирил и Методий празнуваха 24 май в Долни Дъбник

Под звуците на химна на Кирил и Методий на централния площад в община Долни Дъбник, в присъствието на учители, ученици и гости започна тържественото честване по случай 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура.

Усмихнати, приветливи и изпълнени с радост малки и големи се събраха на площада пред Общината и заедно празнуваха един от най-големите български и светли празници – 24 май.

Още в самото начало ученици от НУ “Св.Св. Кирил и Методий“ и от ПГСС „Проф. Иван Иванов“ поднесоха цветя и венци пред лика на солунските братята. За пореден път учениците от Професионална гимназия „Проф. Иван Иванов“ демонстрираха своите знания и умения, като професионално дефилираха със селскостопанска техника и автомобили, преди началото на празничната церемония, на която кметът на община Долни Дъбник, г-н Борислав Станимиров поздрави учители, ученици и общественост.

 „24 май е празник, на който България чества своето духовно развитие и възражда спомена за величието на едно от най-големите тайнства, сътворени от човека – словото. И както каза г-н Станимиров, кмет на община Долни Дъбник – колкото и битки да сме печелили и губили нищо не би могло да ни съхрани като народ така, както словото. Защото „словото е, което кърми човешките души“ и то озарява пътя на народа ни през вековете”, сподели в празничния ден Галя Денева, директор на ПГСС „Проф. Ив. Иванов“. Тя допълни, че „този ден е и ден за равносметка за свършената от нас работа, ден в който още веднъж осъзнаваме тежестта на професията ни, защото ние не само просвещаваме ученици, а и подготвяме бъдещето на България. „Искрено се надявам, че пътят на българската просвета ще остане озарен, дори и през трудните години на изпитание,  през които преминава, защото вярвам, че ние сме благословен от Бога народ и чрез нашия език ще постигнем едно ново духовно обновление и още по-голям културен възход”,каза още Галя Денева .

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...