Начало / Култура / Под звуците на „Моя страна, моя България” откриха паметника на Емил Димитров

Под звуците на „Моя страна, моя България” откриха паметника на Емил Димитров

Под звуците на песента химн „Моя страна, моя България” днес в Плевен беше открит паметник на великия Емил Димитров. Честта да открият паметника, направен с дарения на признателните плевенчани, имаха авторът на скулптурата Константин Симеонов – Костика, почетният гражданин на Плевен и приятел на певеца – актьорът Христо Домусчиев – Бебо, и кметът Георг Спартански.

„За мен днес е празник, не само защото Плевен празнува, а защото след толккова много години, след толкова много опити най-сетне в сърцето на Плевен ще има паметник на един от най-големите плевналии, прославил със своя талант и изкуство по цял свят Плевен и България. Емил Димитров е първият българин, който е вдигал на крака публиката в зала „Олимпия” в Париж”, каза в словото си преди откриването кметът Георг Спартански. Той подчерта, че този паметник плевенчани го дължат преди всичко на себе си, за да се уважават и да бъдат горди от почитта към всички „вулканични титани на изкуството, които прославиха Плевен и България”.

„Песните на Емил Димитров се пеят във всяко българско семейство. А неговата „Песен за Плевен” заслужава да бъде химн на нашия град. Нека днешният празник бъде празник на духа, на всички, които обичате песните на Емил Димитров и ще предадете тази любов на децата и внуците си. Не напразно ръката на Емил Димитров от скулптурата е протегната към хората, към тези, на които той отдаде сърцето и душата си. Това е едно указание към днешните плевналии да работим така, че да даваме без да очакваме”, изтъкна още кметът.

Той изказа и огромна благодарност към плевенския скулптор Константин Симеонов – Костика  и неговата прекрасна съпруга Убавка Тончев, които преминаха през много перипетии, отрицания и недоверие, за да стигнат до този тържествен момент, в който паметника на Емил Димитров  бе открит. Кметът не пропусна да изкаже благодарност на всички, които се включиха със средства, за да го има този паметник.

Първите, които сложиха цветя пред паметника на великия Емил Димитров, бяха децата.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...