Акценти
Начало / Икономика / Подземно езеро край Гиген може да реши водния проблем на Плевен

Подземно езеро край Гиген може да реши водния проблем на Плевен

Голямо подземно езеро, което започва от Златна Панега и стига до Гиген, може да се окаже вариантът за решаване на все по-сериозния проблем с осигуряването на питейна вода за  Плевен. Вече се подготвя заявка за извършване на геоложко проучване на подземното езеро, съобщи днес кметът проф. д-р Димитър Стойков. Според специалисти подземното езеро може да захрани четири сонди с  дебит 300 л/сек.

Геоложкото проучването предстои да покаже дали над езерото минава подземна река. При наличието на такава, водите на езерото не биха могли да се използват за питейни нужди, поясни кметът.

Но според стари геоложки проучвания, водата на езерото е годна.

След като бъде одобрена заявката, ще бъде направен и точен разчет на средствата, необходими за проучване на водоизточника край Гиген. Кметът не изключи вариант Община Плевен сама да го финансира, но изрази надежда, че от ВиК ще има провявено разбиране.

Ако след сондажите стане ясно, че водата на езерото е годна за пиене, ще са необходими около 15 млн. лв. за четирите сондажа и за изграждане на пречиствателна станция. „Инвестицията не е голяма и има възможност тя да бъде реализирана в кратки срокове”, заяви кметът и допълни, че проблемът с водоснабдяването на Плевен с питейна вода е много сериозен и трябва да се търси колкото е възможно по-бързо решение.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...