Акценти
Начало / Общество / Повече от 30 см се вдигна Дунав край Никопол

Повече от 30 см се вдигна Дунав край Никопол

Повишение на нивото на Дунав с 32 сантиметра при Никопол отчитат от Агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” за последните три дни. Измереното на 7 юни ниво е било 452 см, а тази сутрин – 484 см, което е с 14 сантиметра повече за последните 24 часа.

Дунав отбеляза вчера рекордно ниво в Будапеща от близо 9 метра. Властите там обаче обявиха, че дигите са достатъчно високи, за да защитят дори и най-уязвимите части на града. Що се отнася до българската територия, река Дунав край Лом се следи веднъж дневно, там критичното ниво за града е 750 см. Най-голямо повишение у нас специалистите прогнозират на 14 юни.

Ще припомним, че тази пролет на 10 април беше измерено най-високото ниво при Никопол – 704 сантиметра. Придошлите води причиниха повишаване и на подпочвените води в крайдунавския град в избените и сутеренни помещения на жилищните и обществени сгради близо до брега. В Никопол беше въведена I- ва степен на готовност „Повишено внимание” и беше задействан Общински план за защита при бедствия в частта за действие при възникнала опасност от наводнение.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...