Акценти
Начало / Образование / Повече от 100 са участниците в Деня на биоетиката в Медицинския университет

Повече от 100 са участниците в Деня на биоетиката в Медицинския университет

DSCN7671

Повече от 100 са участниците в Деня на биоетиката, който беше открит днес в Телекомуникационен ендоскопски център при Медицинския университет в Плевен. Между тях са студенти от медицинските висши училища в Пловдив, Варна и Плевен, както и занимаващи се професионално с биоетика, клиницисти, провеждащи клинични експерименти, докторанти и специализанти от различните медицински специалности.

DSCN7692

Събитието се организира от Факултет „Обществено здраве” с декан доц. Силвия Александрова – Янкуловска. Форумът беше открит от ректора на МУ – Плевен, проф. д-р Славчо Томов, който приветства гостите с добре дошли и изтъкна, че е горд с организирането на форума. Специален поздрав той отправи към проф. Хенк тен Хаве, доктор „Хонорис кауза” на МУ-Плевен, като сподели респектиращи факти от професионалната му биография. Той е дългогодишен директор на
Секцията по биоетика на ЮНЕСКО и настоящ директор на Центъра по етика в здравеопазването на Дюкейнския университет, Питсбърг (САЩ). Професор Томов връчи на проф. Хаве Юбилеен знак „40 години” на МУ и сертификат за участие във форума с пленарна лекция.

DSCN7691

Проф. Томов информира в словото си за предстоящия Месец на науката, който ще се проведе във висшето училище през октомври и ще премине под мотото „Да съберем великите умове заедно”. Поредицата инициативи през тези дни ще демонстрира не само научни постижения, но и съпричастност към хуманни каузи. В унисон с международната кампания за борба с рака на маточната шийка проф. Томов сложи на ръката си гривна, получена при участието му в тематичен форум в Тампа, Флорида, преди 2 седмици.

DSCN7688

Проф. Томов изтъкна, че конференцията, събрала студенти и млади лекари, е символ на младостта, вдъхновението и амбицията. След официалното откриване, Денят на биоетиката продължи с лекция на проф. Хенк тен Хаве. Намерението на организаторите на научния форум е той да се стане ежегодна традиция.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...