Акценти
Начало / Любопитно / Поверия за 31 декември определят как ще ни върви през новата година

Поверия за 31 декември определят как ще ни върви през новата година

Несъмнено повечето от нас са чували израза, че както посрещнеш новата година, така ще ти върви чак до края й. Не са малко и народните поверия, които са свързани с последния за годината ден и настъпването на първия за следващата.

Някои от поверията например гласят, че ако на 31 декември има сняг, нивите ще са плодородни. Ако пък небето е ясно и звездите се виждат, ще има много плодове в градината. Също така домът трябва да е чист и подреден, за да започне годината „на чисто“ и да не носи със себе си миналогодишните проблеми. 

Трапезата задължително трябва да е богата, а ястията – разнообразни, за да бъде плодородна новата година и да има хляб за всички. От друга страна морските дарове не са за предпочитане и най-вече ястията с раци и омари. И за това си има логично обяснение – представителите на тези морски обитатели са забранени на масата, за да не върви годината назад.

Не липсват поверия и за облеклото, и то най-вече за това на нежния пол. Едно от тях гласи, че жените е задължително да са облечени в най‐новите си дрехи, за да запазят хубостта си и през новата година. Ако пък под облеклото носите червено бельо, това ще ви помогне през новата година в любовта. Освен облеклото да е ново и червено, ще е добре в новогодишната нощ в джобовете на дрехите ви да дрънкат монети, за да сте здрави.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...