Акценти
Начало / Любопитно / Поверия за здраве, щастие и богатство за Нова година

Поверия за здраве, щастие и богатство за Нова година

Несъмнено повечето от нас са чували израза, че както посрещнеш новата година, така ще ти върви чак до края й. Не са малко и народните поверия, които са свързани с последния за годината ден и настъпването на първия за следващата.

Някои от поверията например гласят, че ако на 31 декември има сняг, нивите ще са плодородни. Ако пък небето е ясно и звездите се виждат, ще има много плодове в градината. Също така домът трябва да е чист и подреден, за да започне годината „на чисто“ и да не носи със себе си миналогодишните проблеми.

Трапезата задължително трябва да е богата, а ястията – разнообразни, за да бъде плодородна новата година и да има хляб за всички. От друга страна морските дарове не са за предпочитане и най-вече ястията с раци и омари. И за това си има логично обяснение – представителите на тези морски обитатели са забранени на масата, за да не върви годината назад.

Не липсват поверия и за облеклото, и то най-вече за това на нежния пол. Едно от тях гласи, че жените е задължително да са облечени в най‐новите си дрехи, за да запазят хубостта си и през новата година. Ако пък под облеклото носите червено бельо, това ще ви помогне през новата година в любовта. Освен облеклото да е ново и червено, ще е добре в новогодишната нощ в джобовете на дрехите ви да дрънкат монети, за да сте здрави.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...