Акценти
Начало / Общество / Плевен ще почете годишнините на Цар Александър ІІ и ген. Тотлебен

Плевен ще почете годишнините на Цар Александър ІІ и ген. Тотлебен

Тази година има два много значими юбилея, свързани с Плевенската епопея – 200 години от рождението на Цар Освободител Александър ІІ и 200 години от рождението на ген. Тотлебен. Това е поводът в храм „Свети Николай” със служба да бъдат почетени двете годишнини. Това съобщи днес пред журналисти Румен Петков, един от най-активните членове на Инициативния комитет, който беше създаден в Плевен за отбелязване на 140 години от Освобождението на града. Петков припомни, че първата църковна благодарствена служба за Цар Александър ІІ е отслужена точно в плевенския храм „Свети Николай” на 12 декември 1877 г. в присъствието на руския цар.Плевенският митрополит Игнатий е дал съгласие да води службата, чиято дата ще бъде уточнена допълнително. Това ще бъде един общ празник за плевналии, но също ще уважим и селото, което носи името на ген. Тотлебен, каза Румен Петков.

Преди дни той беше в Москва, където се срещна с ръководството на Руското историческо общество и на Руското военно-историческо общество. Петков използва възможността, за да предаде  днес официално на кмета Георг Спартански и на директора на РВИМ – Плевен Емилия Зорнишка, високата оценка, която тези организации са дали на отношението ни към културно-историическото наследство, към руските паметници в България и атмосферата, която кметът Спартански и екипът му създадоха по време на честванията на 140 години от Освобождението на Плевен.

По време на срещата в Москва Румен Петков е приел предложението в Плевен отново да бъде организирана среща  дискусия, която да е продължение на научния форум, провел се в нашия град в навечерието на 10 декември миналата година. Негови домакини бяха Регионалните военноисторически музеи – Плевен и Община Плевен. Идеята е втората дискусия да се проведе в края на месец май.

Оценката на руските партньори не може да не ни радва, каза кметът Георг Спартански. Той отебляза, че са в ход дейностите по ремонт на Мавзолея и паметника Цар Освободител, за който правителството отпусна 700 000 лв.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...