Начало / Общество / Плевен става част от кампанията за превенция на насилието „Разруши мълчанието”

Плевен става част от кампанията за превенция на насилието „Разруши мълчанието”

Дискусия на тема „Превенция на насилието” ще се проведе на 25 март от 11.00 ч. в Заседателната зала на Община Плевен. Същия ден от 12.30 ч. до Областния информационен център в Градската градина ще бъде представена арт-експозиция на повече от 300 тениски, изработени от ученици и техните родители от цялата страна по темата.

Иновативният начин чрез изкуство от деца да се противопоставим на насилието привлече вниманието и ентусиазма на ученици и родители от цялата страна. Оригинални надписи на български и на английски, рисунки и апликации върху тениски образуваха цветна палитра, която ще посети всички градове по проекта.

Дискусията ще се проведе с участието на представители на Община Плевен, ОД на МВР и социални институции в града, директори на училища и детски градини, представители на гражданското общество и медиите. Участниците ще обсъдят възможности за подобряване на взаимодействието между институциите, продължаващи кампании срещу насилието и повишаване на нетърпимостта към него, съобщават от пресцентъра на Община Плевен.

Събитията са организирани от Националната асоциация на общинските служители в България. Те са част от националната кампания „Разруши мълчанието – кампания за информираност, превенция и защита срещу домашното насилие и насилие основано на полов признак”. Проектът е финансиран по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Стойността на безвъзмездната помощ е 49 500 евро. Целта на инициативата е намаляване на насилието, основано на полов признак, чрез повишаване на информираността и знанието сред жертвите на насилие, уязвимите общности и обществото като цяло. В партньорство с Norsensus Mediaforum – Норвегия, за срок от 9 месеца, до 30 май 2016 г., се постига повишаване на разпознаваемостта на проблема сред жертвите и обществото, както и се насърчава нулевата толерантност към насилието във всичките му форми.

Националната кампания включва градовете София, Стара Загора, Сливен, Плевен, Търговище, Мездра, Козлодуй, Панагюрище, Гоце Делчев и Неделино, които я подкрепиха по места и са част от проекта.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...