Акценти
Начало / Общество / Плевен става домакин на отборно състезание по бързо редене на пъзели

Плевен става домакин на отборно състезание по бързо редене на пъзели

Състезание за най-бързо подреждане на пъзел за възрастни над 18 години организира екипът на ресторант – пицария „Синьорина” в Плевен. Идеята е по този нетрадиционен начин да се отбележи Празника на града – 15 май, разказа запалената по реденето на пъзели собственичка на заведението Венелина Вънова. Плевенчанката стана известна в цялата страна като първата подредила двата най-големи в историята пъзели – “Живот” от 24 хиляди части и 32-хилядника, който е колаж от 32 цветни графики на художника Кейт Херинг. Огромните произведения могат да се видят заедно под един покрив единствено в Плевен.

Идеята за организиране на сътезание по пъзелоредене не е нова за Вени. Преди няколко години тя дори да успя да организира подобно, отново със собствени усилия, в които се включиха десетки малчугани от Плевен. Този път основни участници в надпреварата ще са големите. Те ще бъдат изправени пред предизвикателството да наредят възможно най-бързо пъзел от 500 части като всеки отбор ще се състои от по двама души. Настоятелната дама е успяла дори да осигури и награда от 500 лв. за първото място, която е осигурена от фирма за авточасти и автосервиз. Пъзелите за състезанието пък са осигурени от официалните вносители на полските пъзели Castorland за България, ще има много награди и за останалите участници в надпреварата. Оказва се също, че полските производители единствени имат пъзел с български пейзаж – с двореца в Балчик.

„Такова състезание се провежда за първи път в България и ние сме се нагърбили с тази нелека задача, защото любителите на пъзели са много и заслужават подобна инициатива”, обяснява Вени. Според нея руснаците провеждат подобно състезание в Таганрог, но отборите се състезават половин час и победител е отборът, наредил най-много части. Провеждат се и световни шампионати, но с по-големи пъзели. В Алжир, например, е проведен шампионат с пъзел от 2 000 части, подредени от отбор от 4 души. Плевенчанката допълва, че за съжаление все още няма български производител, които да прави пъзели за възрастни, произвеждат се само детски с до 120 елемента.

А голямата мечта на българските пъзел – любители е да се произвеждат качествени пъзели в страната ни и да могат да се редят картини на български художници, изгледи от българските градове, манастири и забележителности, лицата на нашите исторически герои и известни личности и най-вече пъзели, отразяващи прекрасната ни природа.

„Това би било една добра реклама за страната ни като цяло, но … това е наша мечта и поне засега мечтите в България са безплатни”, усмихва се Венелина. Идеята е състезанието да стане ежегодно и да се провежда за Празника на Плевен, стига да има интерес към надпреварата.

Иначе самото състезание ще се проведе на 18 и 19 май в ресторант „Синьорина“ на бул. „Русе” № 13 в Плевен сред още множество прекрасни наредени картини от разноцветни късчета хартия пъзели. Събралите смелост да се включат могат да питат за подробности за състезанието, както и да се запишат за него на място, на e-mail: [email protected] или на телефони: 064/99 10 26 и 0888/99 61 33. Записванията ще продължат до 10 май.

На снимката: един от многото наредени от Венелина пъзели /личен архив/

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...