Начало / Общество / Плевен се преклони пред делото на Апостола на Свободата

Плевен се преклони пред делото на Апостола на Свободата

С ритуал пред паметника на Васил Левски в центъра Плевен почете днес 146-ата годишнина от гибелта на Апостола на Свободата. Ритуалът започна с почетен караул с участието на военнослужещи от Единния център за начална подготовка и панихида, отслужена от свещеници от плевенски храмове.

Своята признателност пред саможертвата на един от най-светлите и чисти образи в националната ни история днес отдадоха стотици плевенчани. Да почетат паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника бяха народни представители от 15 МИР – Плевен,  председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и съветници от групите в местния парламент, кметът Георг Спартански и заместниците му, областният управител Мирослав Петров и заместниците му, представители на държавни и местни институции, патриотични организации, културни институти, много ученици. За безсмъртното дело на Левски слово произнесе кметът Георг Спартански, а Павла Манова, ученичка от XI клас в МГ „Гео Милев”, прочете своето есе, посветено на саможертвата на Дякона.

В знак на признателност пред делото и подвига на Апостола на Свободата паметникът в центъра на Плевен бе отрупан с венци и цветя. 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...