Акценти
Начало / Общество / Плевен регистрира средна стойност на индекса за Местна система за почтеност

Плевен регистрира средна стойност на индекса за Местна система за почтеност

Плевен регистрира средна стойност на индекса за Местна система за почтеност от 3.01 по петобалната скала за оценяване. Това стана ясно при официалното представяне днес на резултатите от „Индекс на Местната система за почтеност – 2015“ – първата по рода си годишна сравнителна класация на ключови институции на местната власт. Индексът на Местната система за почтеност представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет,  роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини – областни центрове в България. Класацията е изготвена по инициатива на асоциация „Прозрачност без граници”.

Въпреки усилията на органите на местна власт и местно самоуправление в Плевен, както и на активните граждански организации и съдилищата в града, липсата на устойчив ангажимент от страна на бизнеса и политическите формации създават нестабилна среда за развитие на местната система за почтеност. Ефективни действия по разкриване и преследване на корупционни престъпления от органите на МВР и районната прокуратура са задължително условие за подобряване на средата, сочат данните от проучването. Допълнителен стимул за развитие на местната система за почтеност може да бъде потърсен в подобряване работата на Областен съвет за противодействие на корупцията и създаване на институцията местен обществен посредник.

С най-голям индекс на почтеност в Плевен се ползва Общинският съвет – 3.94. След него се подреждат общинската администрация – 3.83, кметът – 3.31, гражданското общество – 3.19, съдилищата – 3.17, медиите – 2.84 и полицията – с 2.67. Най-малък е индексът на политическите партии – 2.14 и бизнеса – само 2. Оценките са поставени на база капацитет, роля и управление, които от своя страна включват по няколко компонента, които може да разгледате тук.

Плевен е със среден индекс, но се подрежда на едно от крайните места в класацията Местна система за почтеност на 27-те общини. След нея остават само 7 общини, като с най-нисък общ индекс е Хасково – 2.75. С най-висок е столицата София – 3.59. Целта на инициативата е не само да оцени по-добре и по-слабо представящите се местни администрации и структури. Индексът ще създаде основа за обмен на добри практики и развитие на капацитет у всички участници в политическия процес, гражданското общество и бизнеса на местно ниво в българските градове и региони.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...