Акценти
Начало / Образование / Плевен първенец в страната по узаконяване на неформално придобити умения и знания

Плевен първенец в страната по узаконяване на неформално придобити умения и знания

нова възможностС издадените 134 сертификата, регион Плевен се нарежда на първо място в страната по брой на издадените документи за признаване на придобитите чрез неформално и самостоятелно учене знания, умения и компетентности. Това научихме от инж. Керанка Миркова, национален консултант за регион Плевен по проект „Нова възможност за моето бъдеще“ по ОП ”Развитие на човешките ресурси” , по който в региона се работи от началото на годината. Проектът създава възможност за придобиване на професионална квалификация с възможно най-малък разход на средства и време, а успешно преминалите  през процедурите на така нареченото валидиране на уменията и знанията, получават официално признат от държавата документ за професионална квалификация, който повишава тяхната пригодност за заетост и социална интеграция, обясни инж. Миркова. Проектът се изпълнява от МОН, а Регионален инспекторат по образованието – Плевен и 21 професионални гимназии от област Плевен са партньори по проекта.

Близо 700 са лицата, консултирани за възможностите, процедурите и ползите от валидирането. 243 от тях вече са пожелали да направят документно видими притежаваните от тях знания, умения и компетентности. 123 от кандидатите успешно са положили изпити по теория и практика и са получили сертификат за професионална квалификация по част от професията, а 11 – сертификат за професионална квалификация по професия и специалност.

От участващите в тестването на системата професионални гимназии в региона, най-много сертификати за професионална квалификация са издадени от: ДФСГ” Интелект” – 46, Търговска гимназия ”Васил Априлов” гр.Червен бряг-22, Професионална гимназия по механоелектротехника „Хр.Смирненски” гр.Кнежа – 20, ПГСАГ”Никола Фичев” Плевен -13. Добри резултати са постигнати и в ПГПСТТ ” Г.С.Раковски” гр.Плевен, ПГТЛП гр.Левски, ПГРТО, ПГЯЕ гр.Белене, ПГТ”Алеко Константинов”, ПГМЕТ гр.Плевен.

Признати са компетентности по 20 професии и 24 специалности.

Най-много са кандидатите, валидирали професионални компетентности по професиите: продавач-консултант-24, оператор на компютър 23, заварчик -20, монтьор на транспортна техника -18, бизнес-администрация-9, електротехник-9, строител-монтажник-7, техник на компютърни системи -6, сътрудник социални дейности -6.

Близо 70% от получилите документи за професионална квалификация са със средно образование. Не е малък интересът кам валидирането и сред хората с висше образование -25 %. Най-нисък е процентът на тези с основно образование- 5%.

Тази седмица в Плевен ще се проведе конференция на тема „Увеличаване на възможностите за придобиване на професионална квалификация, за повишаване на пригодността за заетост и на социалната интеграция, чрез създаване на Система за идентифициране и признаване на неформално и самостоятелно придобити знания, умения и компетентности“, по време на която екипът на МОН, реализиращ проект ”Нова възможност за моето бъдеще”, ще отчете постигнатото до момента в хода на проекта, а домакините от Плевен ще споделят добри практики, научихме още от инж. Миркова.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...