Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевен подкрепи националната инициатива „Поход срещу диабета” (снимки)

Плевен подкрепи националната инициатива „Поход срещу диабета” (снимки)

Плевен днес е част от Националната инициатива в подкрепа на децата, страдащи от диабет тип 1, организирана от Лайънс движението в България.

В 11 часа на площад „Възраждане” бяха посрещнати част от велосипедистите, участващи в Похода срещу диабета. Те бяха придружени от мотористи на клуб „Огнени сенки”, а фанфарния оркестър на НУ „Христо Ботев” – Плевен ги поздрави с музикално изпълнение. Дамите от Лайънс клуб Плевен Огледало бяха приготвили пита за случая.

Поход срещу диабета стартира на 30 март от Видин и ще продължи до 6 април по суша и вода, като ще обхване 20 общини от България и Румъния. Походът е част от дарителската кампания, организирана от Лайънс клубове в страната, с която ще бъдат набрани средства за закупуване на сензори с трансмитери за 2000 болни от диабет деца в страната.  Чрез тази система за постоянен мониторинг (CGM) на кръвната захар се дава една много по-пълна картина 24 часа в денонощието. Освен това системата дава звукови аларми при прекомерно повишаване или прекомерно спадане на нивата на кръвната захар, а това от своя страна дава възможност за предприемане на бързи и навременни действия и решения, понякога животоспасяващи.

За повечето деца в страната, страдащи от диабет сензорите и съответните трансмитери не са достъпни, тъй като не се поемат от НЗОК. Цената на стартовия пакет сензори и трансмитер е 350 лева за месец. Целта е с националната кампания да бъдат набрани необходимите средства за закупуване на стартовия пакет за децата с диагноза Диабет тип 1. Следващата стъпка е той да бъде включен в списъка за реимбурсиране от Здравната каса.

Открита е и национална дарителска линия DMS DIABET 17777 на цена от 1 лв. за всички мобилни оператори. Тя ще остане отворена до 6 април.

Програмата в Плевен, организирана от Лайънс клуб Плевен и Лайънс клуб Огледало, днес започна с полети с привързан балон край стадион „Плевен”. Само за два часа там са събрани над 800 лв. в полза на каузата. До 15 часа днес на площад „Възраждане” ще има благотворителен базар, средствата от който също ще бъдат за закупуване на сензори и трансмитери за децата с диабет. Предлагат се брандирани продукти с логото на похода, сладки за диабетици и специализирана литература. Желаещите могат да премерят безплатно кръвната си захар. За най-малките има арт работилница за оцветяване на дървени фигурки.

Беше организирана и подписка в подкрепа на искането Здравната каса да поеме осигуряването на сензорите и трансмитерите за деца с диабет тип 1.

Част от програмата в Плевен бе и Сладкото хоро, което поведоха танцьорите от клуб „Дъга” – Плевен.

Мнозина плевенчани се възползваха от безплатното измерване на кръвната захар, но също станаха и дарители за каузата. Сред посетилите на благотворителния базар беше и зам.-кметът Иван Кюлджийски.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...