Акценти
Начало / Новините в снимки / Плевен отбеляза тържествено 107 години от провъзгласяването на независима България

Плевен отбеляза тържествено 107 години от провъзгласяването на независима България

С ритуал пред паметния знак, поставен в центъра на Плевен по повод 100 години от провъзгласяването на независимостта на България днес в Плевен беше отбелязана 107-та годишнина от този исторически акт. Тържеството започна с приемането на почетния караул, след което прозвучаха патриотични песни в изпълнение на Общински хор „Гена Димитрова”.

IMG_2947Общински хор
С приветствени слова към събралите се десетки плевенчани и официални лица се обърнаха зам.-кметът арх. Трифон Иванов и областният управител Ралица Добрева.
„Обявяването на Независимостта на България е висш исторически акт, който вдъхна самочувствието ни на равноправна нация със собствен път и собствено бъдеще”, подчерта арх. Иванов. Той припомни приноса на далновидния политик Стефан Стамболов, допринесъл за съединението на България и способствал израстването на държавата ни.

трифон иванов
„Свободата и независимостта не са константни величини. Те са процес, принос към който има всеки един от нас”, акцентира в приветствието си Ралица Добрева. „Българският народ плаща прескъпо своите исторически уроци, но никога не предава своята национална кауза. Свободата, съединението и независимостта, това са трите измерения на най-голямата ни национална ценност и повод за национална гордост”, каза още областният управител.

IMG_2960ралица добрева
След официалните слова прозвуча химна на България и бяха поднесени венци и цветя, знак на признателност към делото на българските герои, допринесли за независимостта на отечеството ни.
Празникът продължи с изпълнения на Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков.

IMG_2948Ден на независимостта

IMG_2958Ден на независимостта

IMG_2954Ден на независимостта

IMG_2950Ден на независимостта

IMG_2964ден на независимостта

IMG_2969Ден на независимостта

IMG_2975Ден на Независимостта - Илко Иларионов

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...