Начало / Култура / Плевен отбеляза Деня на независимостта (снимки)

Плевен отбеляза Деня на независимостта (снимки)

Пред паметния знак, поставен на площад „Стефан Стамболов” по повод 100 години от обявяването на независимостта на България, днес в Плевен се проведе честването по повод 110 години от това паметното събитие.

То започна с поставяне на почетен караул пред паметния знак и посрещане на почетната рота от Единния център за начална военна подготовка в Плевен от началника на  плевенския гарнизон полковник Николай Бешев. Наред с войници застана и отрядът на младите възрожденци от НУ „Христо Ботев” – Плевен.

След изпълнения на Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева с приветствие по повод Деня на независимостта се обърна кметът Георг Спартански.

„22 септември не е дата, на която са гърмели оръдията и пушките, не е имало мощно „ура” и команди „на нож”. Това е едно дипломатическо събитие изключително важно за означаването на младата българска държава след  възстановяването й на политическата карта след Руско-турската война”, отбеляза в началото на словото си кметът Георг Спартански. Той се спря на кратко на историческите факти, свързани с обявяването на независимостта на България, като отбеляза, че датата 22 септември 1908 г. дълго години е била незаслужено пренебрегвана, вероятно защото не е свързана с героични битки, а с дипломатически лавирания между многопосочните и противоречиви интереси на Великите сили, за да постигнем юридическата независимост от турския султан и пълното възстановяване на държавността.

В края на словото си той призова съвременните политици да направят всичко възможно да отговорят на обществените очаквания и на очакванията на собствения си народ, така че да се чувстваме горди, когато произнасяме името на България и със самочувствие да застанем до другите европейски народи. „В това е смисълът на обявяването на независимостта, обявяването на този идеал, който ние следваме и би следвало в годините  да отстояваме”, подчерта Спартански.

С поздравително слово по повод празника се обърна и областният управител Мирослав Петров. Той отбеляза, че обявяването на независимостта на България е „акт на национално самочувствие, решителност, родолюбие, символ на триумфа на българската държава”.„България е преодоляла много исторически и политически перипетии, натрупвайки ценен опит в своя исторически арсенал, за да се утвърди днес като лидер на Балканите и надежден партньор в ЕС и НАТО“, отбеляза още Мирослав Петров.

След което бяха поднесени венци и цветя пред паметния знак. Събралите се граждани и официални лица сведоха глави в едноминутно мълчание, после прозвуча химна на Р България в изпълнение на Общинския хор.

Честването на 110 години от обявяването на независимостта на България завърши с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков на площад „Стефан Стамболов”.

На празничния ритуал присъстваха народни представители от плевенския избирателен район, представители на общинската и местната власт, общественици, мнозина граждани.

Довечера празничната програма по повод Деня на независимостта продължава с концерт на Дани Милев бенд от 19.30 часа на сцена „Водна каскада”.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...