Акценти
Начало / На фокус / Плевен днес празнува –  обновен и по-красив (снимки)

Плевен днес празнува –  обновен и по-красив (снимки)

С празнично шествие започнаха днес тържествата по повод 15 май – Празникът на Плевен. То тръгна от площад „Стефан Стамболов” пред Драматичия театър и продължи през централната пешеходна зона, за да спре на площад „Възраждане”, където се състоя официалната церемония за днешния празничен ден.

Шествието поведоха свещеници от плевенските храмове, следвани от Общинския духов оркестър, младите възрожденци от НУ „Христо Ботев” и гвардейския отряд на ОУ „Д-р Петър Берон”. Ученици от Математическата гимназия се включиха в шествието, носейки портрети на бележити плевенски възрожденци и дейци на културата.

Гости на празника бяха народни представители от Плевен, делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон /Русия/, Плоцк /Полша/, Браила /Румъния/,  Битоля и Кавадарци /Македония/, Брест /Беларус/. Присъстваха областният управител на Област Плевен Мирослав Петров и неговите заместници, председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, общински съветници, бивши кметове на Плевен, почетни и заслужили негови жители, плевенчани и гости на града.

Тържествената церемония по повод Празника на Плевен започна с издигане на знамената на България, на Плевен и на ЕС. След което свещеници отслужиха водосвет за здраве и благоденствие. Със слово по случай празника към присъстващите се обърна кметът на Община Плевен Георг Спартански. Той припомни, че с решение на Общинския съвет 15 май е определен за Празник на града, за да бъде възстановена една стара традиция. „Общинския съвет реши да даде на своите съграждани още един празник, в най-красивия месец на годината, когато всичко цъфти и природата се събужда за нов живот, когато избуяват надеждата и обществените очаквания, когато хората са оптимистично настроени и гледат напред с повече вяра“. Спартански отбеляза, че този ден е повод за равносметка на постигнатото и ден, в който да си кажем какво не сме успели да направим. Той отправи думи на благодарност към всички, които са работили със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето си, за да бъде градът ни по-красив, за да върне славата си на икономически, културен, административен и политически център в България. Поиска прошка и за това, което не е постигнато. В края на словото си кметът припомни заветите на Апостола и на хан Кубрат, като призова в ежедневието си да не забравяме, че сме силни когато сме единни и никой не може да ни пречупи, когато сме заедно. „Нека закрилникът на Плевен – Свети Георги Победоносец, ни закриля в нашите дела и нека Бог да помага на Плевен и на България. Честит празник, скъпи приятели”, завърши Спартански.

В края на празничното си обръщение плевенският кмет получи изненадващ подарък – жена му подари специално изработено шалче, на което е извезано пожелание да съхранява българското и да бъде българин.

Поздравителен адрес по повод празника бе прочетен от името на президента на РБългария Румен Радев.

Тържествената програма продължи с изпълнение на Вокална група „Арлекино” при читалище „Съгласие”, която изпълни песента „На Плевен с любов”, написана специално за празника на града и по повод 150 години от създаването на читалището. След тях прозвучаха изпълнения на танцова-о-вокална група „Донско сияние” от Ростов на Дон и Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...