Акценти
Начало / Култура / Плевен готов за Международния симпозиум по скулптура

Плевен готов за Международния симпозиум по скулптура

На 1 септември в Плевен ще бъде открит Първият международен симпозиум по скулптура. В него ще вземат участие петима автори, които бяха определени от специално назначена комисия. Сред 55 заявки за участие на творци от цял свят, комисията определи първите участници в международния форум да са проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков от България, Нагжи Пател – Индия, Габриеле Бергер – Австрия и Ян Шицко – Словакия.

В продължение на един месец те ще създават своите творби от мрамор на специално подготвена площадка в базата на фирма „Паркстрой” в Кайлъка. Тази сряда пристигат късовете мрамор за скулптурите, информира началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова. Всеки един от мраморните късове, с размери 2.5 на 1 метър, ще бъде доставен от района на Пирин, където се добива най-висококачественият бял мрамор. Плевенчани ще имат възможност да наблюдават пряко работата на творците участници.

Международният симпозиум по скулптура „ПЛЕВЕН” няма определена тема, което дава свобода на авторите. Творбите, които ще бъдат изработени по време на първото издание на форума тази година, ще бъдат разположени в района на Гаровата градинка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...