Начало / Здравеопазване / Плевен вече има международно сертифициран консултант по лактация

Плевен вече има международно сертифициран консултант по лактация

Акушерката Десислава Бетова, която е първият доброволен консултант по кърмене в Плевен към Националната асоциация „Подкрепа за кърмене”, успешно издържа изпита и получи международен сертификат за консултант по лактацияIBCLC. Зад съкращението за  сертифициран от международен борд консултант по лактация, стои международно призната титла за специалист в областта на кърменето. „Сертификатът е златен стандарт в сферата. Дава ти възможност да работиш това навсякъде по света. Можеш да водиш обучения или да бъдеш назначен в болница. Можеш да бъдеш викан за мнение в съда дори. Изчислено е, че  родилно отделение с капацитет като нашето във Втора база на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, би имало нужда от двама души на такава позиция, за да има добри резултати за кърменето при майките и бебетата. Обикновено IBCLC – тата по света работят като консултанти по кърмене в болниците или имат свои самостоятелни практики. Различното е, че жените заплащат за услугата, която им се предоставя”, това сподели за ИнфоПлевен Десислава Бетова, часове след като получи сертификата си. Може да се окаже, че тя е първата българска акушерка, която получава този международен сертификат.

Десислава Бетова започва като доброволен консултант по кърменето през 2010 г. „Благодаря на всички семейства, които ме допуснаха в домовете си като доброволен консултант по кърмене и с които заедно споделяхме първите им радости и трудности като родители. Благодаря на жените, които идваха на срещите на НАПК през годините – вълнението да виждам как се сприятелявате и отглеждате заедно децата си, подкрепяйки се, е това, което най-много ме мотивираше. Благодаря на всички медицински лица, които не се срамуваха да потърсят подкрепа, признавайки си, че „ние това не сме го учили“. И точно тук е мястото да благодаря на всички от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ – на екипът, който обучава доброволните консултанти и на самите консултанти”, написа във фейсбук профила си Десислава Бетова, добавяйки, че тепърва предстои да се доказва като специалист, а също да продължи да учи.

Успех, Деси!

Какво точно е IBCLC

В превод съкращението означава  „сертифициран от международен борд консултант по лактация“. Успешното взимане на изпита показва, че кандидатите покриват изискванията за най-високо специализирана грижа за кърмещите майки и бебета. Притежават знанията да оказват помощ в сложни и изискващи специфични умения и внимателна преценка ситуации, както и в различна обстановка – болници, медицински центрове, в общността и т.н. Знанията им почиват на най-добрите медицински практики и освен практическата работа им позволяват да разработват и прилагат планове и програми в подкрепа на кърменето за институции, болници и организации в държавния и частния сектор. И, разбира се, да водят обучения за доброволни консултанти и медицински лица.

За да се явиш на изпит, освен всичко друго, се изискват минимум 1000 часа практическа работа с майки към болница или авторитетна кърмаческа асоциация.

Преди 25 години, когато е проведен първия изпит, 90% от участниците са били майки от доброволческите кърмачески организации. Днес обаче изпитът и титлата са привилегия основно на медицинските работници. С развитието на професията изискванията стават огромни и в днешно време покриват дисциплини като анатомия, физиология, биология, развитие на детето, хранене, социални науки, психология (и отделно нужните знания засягат различни области от акушерството и гинекологията, фармакологията, здравното дело и т.н.).

Самият изпит се провежда само веднъж годишно, на стотици различни места по света, но в един и същи ден навсякъде.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...