Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевен вече има апарат за извличане на кръвна плазма

Плевен вече има апарат за извличане на кръвна плазма

В Районния център по трансфузионна хематология в Плевен днес беше доставен първият апарат за извличане на кръвна плазма за лечение на пациенти с коронавирус. Той е осигурен чрез дарения и беше предаден на директора на Центъра по трансфузионна хематология – д-р Анелия Цочева, от  от областния управител на Плевен Мирослав Петров. Като регионален координатор на ГЕРБ той припомни, че това е дарение от партията за Центъра, като средствата са от партийната субсидия. Петров добави, че екипът ще разполага с още един апарат, който е закупен от дарителската акция на Ротъри Клуб Плевен Центрум.

Д-р Анелия Цочева посочи, че от 10 години Центърът по трансфузионна хематология снабдява с кръвни продукти шест области в Северна България – Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Разград.  Тя очаква още следващата седмица да започне набирането на дарители за извличане на кръвна плазма. Вече са обучени два екипа за работа с новата апаратура, допълни д-р Цочева.

Новият сектор ще се използва също пълноценно за обучение на студенти и в преподавателската дейност, подчерта реторът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов, който също присъства при приемането на новата апаратура. „Предстои да преформатираме това звено като обучително и научно-изследователска структура на университета и се надяваме в него да се защити научна дисертация”, допълни проф. Томов.

Процедурата по извличане на реконвалесцентна плазма трае близо 50 минути. Така на ден оптимално може да се работи с 5-6 дарители на единия апарат. От едно даряване биха могли да бъдат получени 3 стандартни дози, така един дарител ще помогне на трима пациенти, нуждаещи се от такова лечение. На трети декември изпълнителната агенция по лекарствата ще посети Районния център по трансфузионна хематология. Тя ще одитира цялото оборудване и готовността на центъра за произвеждане на реконвалесцентна плазма.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...