Начало / Крими / Плевенчанка изгубила 1000 евро след измама  в интернет

Плевенчанка изгубила 1000 евро след измама  в интернет

Плевенчанка е изгубила 1000 евро в резултат на измама, заложена от мошеник в интернет, съобщиха от пресцентъра на МВР Плевен. Сигнал за престъплението 45-годишната е подала в полицията вчера. Тъжителката е обяснила, че по интернет се е запознала с мъж, представил се за американец. След кореспонденция, той успял да я убеди, че ще и` изпрати колет. На 18 февруари по банков път плевенчанката е извършила паричен превод на 1000 евро, след като и` е писал по интернет, непознат, представил се за агент от куриерска служба и обяснил, че на международното летище в Истанбул е пристигнала пратка за нея. Парите били необходими за митническото освобождаване на колета и дипломатическото му предаване. След активни полицейски действия потърпевшата е убедена да не превежда още 2500 евро искани от измамниците.
От ОДМВР – Плевен съветват, че практиката да се създават запознанства чрез интернет са вид измами, чиито жертви могат да загубят парите си и да не могат да бъдат защитени. Полицията работи за установяване на мошеника, на който жертвата на измамата в Плевен е превела парите, за да бъде привлечен под отговорност. Сезирана е Районната прокуратура в областния град и по случая е образувано досъдебно производство.
Напомняме, че действията на измамниците винаги са преднамерени и насочени към  експлоатация на жертвите и постигане на финансови облаги. Мошениците използват фалшиви акаунти, чужди лични данни и снимки. Съветваме потребителите да бъдат предпазливи в интернет, защото кореспонденцията с непознати може да има неблагоприятни за тях и непредвидими последици. Тези измами, могат да повлияят и на душевното равновесие на потърпевшите, да предизвикат депресии, в резултат на разбити надежди и дори да ги накара да не се доверяват на никого в бъдеще.
Как да не станете жертва на измама по интернет.
Задавайте колкото може повече въпроси. Не разчитайте само на написаното в нечий личен акаунт.
Използвайте интернет, за да намерите допълнителна информация за човека.
Проверете има ли такава личност в социалните мрежи и какво публикува на страницата си.
Споделете за новото си запознанство с приятели и близки и се посъветвайте с тях доколко реален им се струва въпросният човек. Общувайте на сайта за запознанства. Не давайте на новия си познат /а/ телефона, настоящия или постоянен адрес или личния си електронен адрес, докато не го опознаете добре. Не предоставяйте информация за членове на вашето семейство.
Никога не давайте пари! Ако някой ви иска средства в сайт за запознанства, това е сигнал да се замислите кой се крие зад тази кореспонденция.
Никога не превеждайте пари, особено ако преводите са на трети лица или в други държави.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...