Акценти
Начало / Крими / Плевенчанка „изгоря“ с 13 000 лева, даде ги на мним лекар

Плевенчанка „изгоря“ с 13 000 лева, даде ги на мним лекар

телефон

Полицията издирва телефонен измамник, представил се за лекар и отнел от 80-годишна плевенчанка 13 хиляди лева, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Плевен. На 25 ноември 2014 година в 09:20 часа в Първо РУП – Плевен е получен сигнал от 62-годишен от село Конуш, област Хасково. Мъжът е обяснил, че на 24 ноември на домашен телефон на 80-годишната му тъща е получено обаждане от непознат мъж, който се е представил за професор Стефанов и е съобщил, че дъщеря й е катастрофирала и се нуждае от спешна операция. Необходима била голяма сума пари за лечението й. На 24 ноември плевенчанката е изтеглила  13 000 лева, които по-късно, по указание на «професора», предава на непознат мъж, който я чакал на улицата пред входа на блока й. След като е предала парите възрастната жена е провела разговор с дъщеря си – 60-годишна от село Конуш, област Хасково и е разбрала, че е измамена. Полицията провежда оперативно-издирвателни мероприятия за установяване и задържане на извършителя.
От полицията отново предупреждават гражданите да не се доверяват и да не дават пари на непознати хора. Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират. Използват различни сценарии – измамниците искат пари от възрастни хора за лечение на децата им. Съобщават, че синът или дъщерята на събеседника са претърпели катастрофа, налага се лечение и спешно трябват пари.
Съветваме гражданите, ако им бъде отправена подобна “оферта”, да не се доверяват и да търсят обратна връзка с близките си, да се свържат и с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не предават пари. Да не споделят каквато и да било лична информация или да предават документи на обаждащи се без установена със сигурност самоличност.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...