Акценти
Начало / Култура / Плевенчанката Василена Серафимова отново с интервю в „Алегро виваче”

Плевенчанката Василена Серафимова отново с интервю в „Алегро виваче”

Василена Серафимова

Носителката на приза „Млад музикант на годината’ 2008“ – перкусионистката Василена Серафимова, отново е поканена за интервю в предаването на програма „Хоризонт” на БНР – „Алегро виваче“. Интервюто е във вторник, 7 януари, от 21.15 ч.  и в него плевенчанката ще разкаже за изминалата 2013 г.  и какво й предстои през Новата година, научихме от майката на Василена – Августина Серафимова, преподавател в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен.

Василена Серафимова е завършила Музикалното училище в Плевен, в класа по ударни инструменти на нейния баща Симеон Серафимов. След което продължава образованието си в чужбина. Василена е първата българска перкусионистка, която завършва Висшата консерватория за музика и танц в Париж. В момента тя живее във френската столица и има активна концертна дейност.

Последната изява на плевенска сцена на Василена беше по време на Фестивала за маримба и ударни инструменти, който се проведе в Плевен през юли 2012 г.  Тогава Василена изнесе два концерта перкусиониста Свет Стоянов, също възпитаник на Музикалното училище в Плевен, а сега преподавател в САЩ, и един с пианиста Тома Енко от Франция, с когото Василена има съвместни проекти.

В рамките на фестивала Василена Серафимова проведе и майсторски клас с ученици от класа на Симеон Серафимов. Тогава Василена сподели, че всяко връщане в Плевен е начин да се зареди с положителна енергия от срещите си с приятелите тук. Затова винаги се връща с удоволсвие в България, защото това е и възможност да сподели наученото в чужбина, добави още младата талантлива перкусионистка.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...