Акценти
Начало / Общество / Плевенчани ще склонят глава днес пред паметта на големия Емил Димитров

Плевенчани ще склонят глава днес пред паметта на големия Емил Димитров

Преди 11 години на 30 март своя последен път пое великият български естраден певец и композитор Емил Димитров. В негова памет плевенчани ще отдадат почит на големия артист, като поднесат цветя пред родната му къща в Плевен. Организатор на инициативата отново е Божидар Чапанов, председател на музикален клуб „Емил Димитров“ в Плевен.

Всеки желаещ да засвидетелства уважението си към паметта на легендарния певец, ще може да го направи днес като поднесе едно цвете. Божидар Чапанов ще очаква плевенчани пред Военния клуб в 16 часа, откъдето ще се тръгне за къщата на Емил Димитров, намираща се на улицата с неговото име в Девети квартал.

По-рано през деня своята почит ще засвидетелстват кметът на Плевен Георг Спартански и неговият екип. В  11.30 часа те ще поднесат цветя пред паметната плоча на именития ни съгражданин пред родния му дом. Ще звучат  и незабравимите песни на Емил Димитров.

Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 г. в семейство на артисти-илюзионисти. Младият Емил се увлича по класическа музика и рисуване, дори е приет да следва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1960 година. В същата година той дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като естраден изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни, като най-големи успехи има в бившия СССР и Франция.

През 1970 г. излиза един от най-големите му хитове – „Моя страна, моя България“ , който по-късно става песен на столетието. Общо за целия си живот певецът издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени само в Русия. Емил Димитров става известен и във Франция, а песента „Моя страна, моя България“, под заглавието „Моника“, е записана на френски, немски, италиански и испански. Водещи европейски звукозаписни компании сключват договори за записване и издаване на негови песни през 70-те години. Емил Димитров пее на една сцена с Джани Моранди, Рики е Повери, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова. Във Франция го очаква блестяща кариера, но той тъгува по родината и се завръща обратно в България.

През 2001 г. режисьорът Стилиян Иванов прави филм за Емил Димитров. Филмът, освен интервю с изпълнителя, включва и разкази на семейството на певеца, естрадната певица Алла Пугачова, както и Митко Щерев, Йорданка Христова, дует Ритон, проф. Александър Йосифов и още куп знаменитости и приятели на певеца. През 2011 г. Националната телевизия отвори своя Златен фонд и даде лентата на продуцентска къща “Додофилм” да я тиражира и разпространи – инициатива на семейството на певеца и плевенчани. 1500 копия на единствения документален филм за естрадната легенда Емил Димитров са дарени на музикалните училища, библиотеки и читалища в България.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...