Начало / Общество / Плевенчани сред най-активните в почистването за ден

Плевенчани сред най-активните в почистването за ден

Активността в област Плевен по време на миналогодишната кампания „Да изчистим България за един ден“ е била над средната за страната, надявам се тази година на 20 април да отчетем още по-добри резултати. Това каза мениджърът на кампанията Мария Лазарова, която беше днес в Плевен за последната за Северна България информационна среща по инициативата за 2013-та.

„Почти 9 хил. души са се включили в кампанията като само за сравнение ще ви кажа, че Франция – с цялата си икономическа и демографска мощ, е мобилизирала едва 9 110 души в цялата страна”, подчерта Лазарова. Другата много положителна тенденция в региона като отношение към подобни доброволчески инициативи е, че се наблюдава предимно организирано участие. През 2012 год. 151 фирми, неправителствени организации, училища в област Плевен са се включили в почистването, което е отново резултат над средния за България. „В района на Плевенска област миналата година са изчистени 44 нерегламентирани сметища и замърсени зони, което смятам, че е достатъчно показателно какво можем да направим за един ден, когато обединим усилията си”, подчерта Мария Лазарова.

Колкото до това дали нерегламентираните сметища не са се „възстановили” от миналата година до момента, мениджърът на кампанията поясни, че никой не очаква в рамките на една година или на първата национална акция да се постигне забележителен резултат в промяната на съзнанието. Смисълът на инициативата е дългосрочен, затова трябва да насочим добрите практики на работа в посока по-устойчиво чисто, за да има резултат. „Мисля, че постепенно нещата би трябвало да се променят, световната практика също показва, че резултатите в посока устойчивост се наблюдават след третата или четвъртата година, така че ние ще продължим”, беше категорична Мария Лазарова.

Тя обяви, че тази година Министерството на земеделието, на околната среда и водите, Асоциацията на земеделските производители и на зърнопроизводителите отново ще подкрепят кампанията „Да изчистим България за един ден“. Освен с хора, които ще чистят, те ще се включат и с осигуряване на техника за извозване на събраните отпадъци. От МОСВ пък ще раздадат 35 хил. чувала за боклуците – два пъти повече отколкото миналата година.

А на информационната среща в зала „Плевен” днес едни от най-съсредоточените слушатели, които „попиваха” всяка дума, бяха второкласници от Гимназията с преподаване на чужди езици. Час от тях са се включили в почистването миналата година, за други това предстои. Но с огънче в очите и гордост всички обясняваха как вече са участвали в събирането на боклуци в училищния двор. И докато чакаха официалната част, учеха един от друг, споделяйки знания за рециклирането на хартията, разделното събиране на боклуци и защо е важно всеки да пази чисто.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...