Акценти
Начало / Общество / Плевенчани се хванаха на „Сладко хоро“ под мотото „Диабетът не ни спира“

Плевенчани се хванаха на „Сладко хоро“ под мотото „Диабетът не ни спира“

„Сладко хоро” се изви на площад  „Възраждане“ в Плевен. Инициативата е по повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. Организирана е от ФТК „Българско хоро“ – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови, Сдружение „Диабет“, Сдружение „Култура без граници“ с председател Росица Пандова и Народно читалище „Култура 2014“ – Плевен.

В инициативата „Диабетът не ни спира“ фотографи се включиха с  изложба от 17 снимки на хора с диабет. Автори на снимките са Илка Антонова, Георги Мустаков и Иван Иванов. Идеята на фотосите е да покаже на всички, че пълноценния живот е възможен въпреки диабета.

izlojba

Мероприятието започна с  молебен за здраве, който бе отслужен от отец Красимир от храм „Света Троица“.

Инициативата подкрепи и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. „Ние трябва да направим всичко възможно да спрем темпа на това заболяване. Именно ние като Община и Общински съвет сме част от обществено значимите организации, с които сме призвани да се борим и да помагаме за борбата с това заболяване. Вие всички носещи това заболяване, както не веднъж съм казвал сте едни бойци, страхотни бойци защото знам с какво се борите, за да живеете“. Той изказа своите благодарности към Асоциация „Диабет“ за успешното дългогодишно партньорство, допълвайки, че една от най-важните цели на инициативи, като „Сладко хоро“ е  профилактиката и превенцията на диабета.

sladko-horo2

Своите поздрави  към всички граждани поднесе  председателят  на управителния съвет Сдружение  „Диабет“ – Плевен Даниела Илиева, която вече 40 години живее с това заболяване. На всички хора, които не са болни и нямат в семействата си болни от диабет, тя обясни, че болестта не прави по лоши хора. Заболяването ги превръща в отговорни хора с големи сърца.

sladko-horo-6

Веселка Генчева от Сдружение „Култура без граници“ сподели, че нейното дете от две години е  болно от диабет. „Животът в едно такова семейство се преобръща и ние от Сдружение „Култура без граници“ вярваме, че можем да дадем на децата с диабет едно бъдеще и надежда да живеят мечтите си – без значение, че те се борят с това хронично заболяване“, каза тя.

sladko-horo7

 Oрганизаторите от ФТК „Българско хоро“ и ТК „Чародейка“ отправиха танцов поздрав, след което всички заедно извиха  „Сладко хоро“.

sladko-horo3

sladko-horo4

sladko-horo5

izlojba-2

izlojba1

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...