Акценти
Начало / Култура / Плевенчани се поклониха пред подвига на Апостола (снимки)

Плевенчани се поклониха пред подвига на Апостола (снимки)

145 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски отбелязаха  днес плевенчани пред паметника му в центъра на града. Ритуалът започна с приемане на почетния караул на военнослужещи от Единния център за на(ална подготовка и панихида, отслужена от свещеници от плевенски храмове.

„Винаги е трудно, но и лесно да говориш за Апостола. Лесно е, защото живеем  с образа на Апостола от първите си съзнателни мигове, от мига, в който се осъзнаваме като човеци. А трудно, защото, перифразирайки писателката Неда Антонова, е трудно да опишеш вечността. Непосилно е съзнанието ти да обгърне тази вечност. Левски е съвременник на всяко съвремие и едновременно е съвременник на всеки от нас. Той отдавна е надраснал времевите ограничения на простосмъртните”, каза в словото си кметът Георг Спартански. Той отбеляза и това, че всеки от нас носи Левски в сърцето си и мнозина понякога изпитват неудобство, че не изпълняват заветите му. „Васил Левски е от визионерите, които имат възможността и привилегията да казва това, което мисли и да прави това, което казва. Това е привилегия на личностите, които начертават пътя за развитие на собствените си народи и на човечеството за години напред.”, изтъкна Спартански. Той допълни, че Левски няма нужда от официално канонизиране, защото той отдавна има иконостас във всяко българско сърце и българите са го провъзгласили за своя най-свята икона. Докато изричаше това, Георг Спартански показа скромна икона на Васил Левски, която само преди ден е получил като подарък от гражданин. „Тази икона, сътворена от ръцете на един обикновен човек, показва отношението на българското племе към този най-велик български син”, каза Георг Спартански и призова никога да не забравяме посоката, която Левски ни е предначертал.

Слово пред паметника на Васил Левски произнесе и доц. д-р Венци Росманов – почетен член на Общинския комитет „Васил Левски”, учредител и спомоществовател на Националния поход „Плевен – Карлово”.

Да сведат глави пред идеолога за „чиста и свята Република” бяха народни представители, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, областният управител Мирослав Петров, представители на общинската и областната администрация, институции, патриотични организации, военни, ученици и граждани.

Паметта на великия син на българското Освобождение бе почетено с поднасяне на венци и цветя.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...